Велинград - online - Софийска фирма пише общинската стратегия за развитие на туризма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Софийска фирма пише общинската стратегия за развитие на туризма
Публикувано 2015-07-07 18:19:31 от Темпо

След по-малко от два месеца - през август 2015 г., Община Велинград ще трябва да има обсъдена и приета нова Стратегия за развитие на туризма. Общината е възложила изработването на документа на софийската фирма “Принт студио”, чийто основен предмет на дейност е широкоформатен печат.
Същата фирма в момента работи и по проекта за информационни табели и сайт за чешмите с минерални води във Велинград.
На 29 юни в Туристическия информационен център се състоя работна среща с управителя на “Принт студио” Сергей Жеглов, в която участваха председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и на комисията по туризъм в Общинския съвет Златко Златанов и представители на местния туристически бранш и неправителствения сектор. Като първа стъпка за изработване на новата стратегия г-н Жеглов поиска всеки от участниците да очертае най-важните проблеми, които пречат Велинград да стане по-добра туристическа дестинация. След като се набележат проблемите, за всеки от тях бъдещата стратегия ще търси решения и финансиране чрез европейски проекти. Първата Стратегия за развитие на туризма стана факт през август 2006 г. и бе съставена за 10-годишен период. Тя бе изработена от екип начело с Михаил Алексиев, който тогава бе заместник-председател на Общински съвет - Велинград. Стратегията формулира основна цел: "Превръщането на Велинградския туристически район във водеща туристическа дестинация в балнеолечението и спа-туризма в Европа през периода 2007-2013 г. с трайно предлагане на целогодишен туристически продукт". За постигането на тази цел бяха заложени голям брой идеи - част от тях се осъществиха, по-голямата част обаче остана само пожелание на хартия. Безспорен успех е, че през 10-годишния период Велинград си спечели титлата СПА столица на Балканите, а общината успя да изработи и финализира приемането на Общ устройствен план на Велинград, който е стабилна основа за работа по европейски проекти през следващите години. В Стратегията бе заложено, че в периода от 2008 до 1011 г. ще бъде реализиран нов проект за спортен център “Сютка”, но през лятото на 2015 г. той все още (макар и “рестартиран” преди повече от година) е в начална точка. Много са примерите за идеи, които 10 години по-късно пак са само в бъдеще време:
- намерения за изграждане на общинска автогара, подмяна на стария автобусен парк и нова транспортна схема, съобразена с удобството на пътуващите;
- нов обходен път на Велинград, с който да бъде намален трафикът на тежкотоварни камиони през града;
- пречиствателна станция за отпадни води във Велинград;
- изграждане на павилион за минерални води, нова визия на минералните чешми и извори и на емблематични туристически обекти - на първо място Клептуза.
Изброяването на всичко, което не е изпълнено, може да продължи много дълго. Но в малкото време, в което трябва да бъде направена новата 10-годишна стратегия, е по-ефективно да се гледа напред. С днешна дата пред развитието на Велинград като туристическа дестинация има множество нови предизвикателства: много по-голяма конкуренция в областта на СПА и балнеологията, по-малък брой и по-неплатежоспособни туристи, не на последно място - планове за рудодобив в региона. След като общината избра друг подход - външна фирма да пише стратегията, предстои да видим дали тя ще очертае по-точна рамка от проблеми и решения или набързо ще бъде написан и предизборно ще бъде приет поредният формален документ.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай