Велинград - online - Спомен за режисьора на филма “Песен за Велинград” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Спомен за режисьора на филма “Песен за Велинград”
Публикувано 2015-07-14 09:41:56 от Темпо

В рамките на велинградските Празници на културата на 9 юли в Художествената галерия гражданите и гостите на Велинград си дадоха среща, за да си припомнят, а младите да научат за твореца, кинорежисьор, сценарист и артист Кирил Илинчев.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева припомни, че роденият във Велинград режисьор Кирил Илинчев посвещава четири филма на родния град, като в нашия музей се пази само един от тях - “Песен за Велинград”.
За живота и творческия път на нашия заслужил с оставената диря в българското филмово изкуство съгражданин говори ракитовецът Коста Биков.
Роден в далечната 1921 г. в село Лъджене (днес квартал на Велинград), Кирил Илинчев завършва кинорежисура в Прага и още първият му филм “Една трактористка” печели специалната награда на кинофестивала в Карлови вари. Филмите му печелят престижни национални и международни филмови награди и не може да не бъде така, след като негов състудент и приятел е най-великият български оператор Димо Коларов, а негов асистент по това време е и станалият емблема на българското кино голям филмов режисьор Рангел Вълчанов. Многобройните му игрални и документални филми дават възможност за изява и стават прекрасно начало, което превръща в легенди артистите Апостол Карамитев, Емилия Радева, Петър Слабаков, Анани Явашев, Любомир Кисилички, Гинка Станчева, Иван Кондев, Людмила Чешмеджиева... Коста Биков говори с особено чувство за филма на Кирил Илинчев “Анкета” и го определи като “особено хубав и специален, защото е първият филм срещу зараждащата се червена аристокрация, като за красотата и силата на филма помага и великолепната игра на Иван Андонов и Леда Тасева”. Това е и филмът, в който звучи прекрасната песен на Елвис Пресли “Рокът на затворниците”.
Вечерта, посветена на кинорежисьора Кирил Илинчев, завърши с прожекцията на неговия филм “Късче небе за трима”. А велинградската културна общественост започва подготовката за достойното отбелязване през 2016 г. на 95 години от неговото рождението.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай