Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Волфрам - измамна тишина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ПРЯКА РЕЧ: Волфрам - измамна тишина
Публикувано 2015-07-14 10:10:12 от Темпо

Лятото вече започна. Започна сезонът на отпуските. Почивката е за мнозина. Но има и усилено работещи. Такива са концесионерите от “Ресурс 1” АД. Техният икономически интерес е колосален.
При концесионен договор с българското правителство “Ресурс 1” получавна правото да добива по 700 000 тона руда от рудно находище “Грънчарица” в община Велинград, за период от 30 години с опция за още 15 години.
Концесията е получена на последното заседание на Министерския съвет през м. юли 2009 г. По този начин концесионерът е получил права да добие 31 500 000 тона руда. Съгласно договора това е многометална руба, но в геоложките доклади това е волфрамова руда, а от геолозите и минните специалисти тя се нарича шеелит. Съдържанието на волфрам в рудата е около 1%. Изчислено за периода на концесията могат да се добият 315 000 тона волфрам.
По доклад на Световната шеелитна индустриална асоциация от началото на годината - м. февруари, цената на 1 тон волфрам е от 55 000 до 58 000 долара. Ако приемем за цена 55 000 долара, при тазгодишните цени, за периода на концесията ще се продаде метал волфрам на стойност 17 325 000 000 долара - милиарди! Според специалисти по разработката на полезни изкопаеми от минно геоложкия университет “Св. Иван Рилски” 50% от стойността на продадения метал са производствени разходи. Другите 50% са чиста печалба. Значи по веригата добив - транспорт - обогатяване - метаругия остават 8 662 500 000 долара. За 45 години.
Ето това лежи в планинския масив на около 18 километра от Велинград. Затова концесионерът не почива, а действа.
За да си осигурят подкрепата на местното население от високите райони, концесионерите му показват красотата и условията на работа в австрийски волфрамов рудник Mittersil. Има запас от 10 000 тона волфрам, които ще се добиват за период от 20 години. Това е 500 тона за година. Разликата между австрийския рудник и този в “Грънчарица” е 14 пъти. Това е ако до една каруца с 3 кубика дърва поставим един голям камион, на който са надиплени 42 кубика бичен материал. Австрийският рудник е единственият действащ в Европа.
Предстои ново обществено обсъждане на оценката на въздействие на околната среда на инвестиционните намерения на “Ресурс 1”. Лицензираната фирма, която ще изготви изискания от РИОСВ - Пазарджик допълнителен доклад, се избира от концесионери и той заплаща за този доклад. Както се казва: “Ще те питам едно нещо, на което отговорът е “Да”!
Виделите рудника в Австрия при обществените обсъждания ще подкрепят концесионера, тоест когато водиш куче, няма нужда сам да лаеш.
Лошото е в това, че обществеността на Велинград дреме. Концесионерът ще печели милиарди. Те са юридическо лице от Пловдив и не се знае в кое кътче на света ще продължат живота си. Но за своето благополучие ще жертват красивия град и уникалната природа, ще предизвикат една нездравословна жизнена среда, катастрофа. Крайно време е да не дремем. Време за активност, за действие.
инж. Емил Вълков

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай