Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Волфрам - измамна тишина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ: Волфрам - измамна тишина
Публикувано 2015-07-14 10:10:12 от Темпо

Лятото вече започна. Започна сезонът на отпуските. Почивката е за мнозина. Но има и усилено работещи. Такива са концесионерите от “Ресурс 1” АД. Техният икономически интерес е колосален.
При концесионен договор с българското правителство “Ресурс 1” получавна правото да добива по 700 000 тона руда от рудно находище “Грънчарица” в община Велинград, за период от 30 години с опция за още 15 години.
Концесията е получена на последното заседание на Министерския съвет през м. юли 2009 г. По този начин концесионерът е получил права да добие 31 500 000 тона руда. Съгласно договора това е многометална руба, но в геоложките доклади това е волфрамова руда, а от геолозите и минните специалисти тя се нарича шеелит. Съдържанието на волфрам в рудата е около 1%. Изчислено за периода на концесията могат да се добият 315 000 тона волфрам.
По доклад на Световната шеелитна индустриална асоциация от началото на годината - м. февруари, цената на 1 тон волфрам е от 55 000 до 58 000 долара. Ако приемем за цена 55 000 долара, при тазгодишните цени, за периода на концесията ще се продаде метал волфрам на стойност 17 325 000 000 долара - милиарди! Според специалисти по разработката на полезни изкопаеми от минно геоложкия университет “Св. Иван Рилски” 50% от стойността на продадения метал са производствени разходи. Другите 50% са чиста печалба. Значи по веригата добив - транспорт - обогатяване - метаругия остават 8 662 500 000 долара. За 45 години.
Ето това лежи в планинския масив на около 18 километра от Велинград. Затова концесионерът не почива, а действа.
За да си осигурят подкрепата на местното население от високите райони, концесионерите му показват красотата и условията на работа в австрийски волфрамов рудник Mittersil. Има запас от 10 000 тона волфрам, които ще се добиват за период от 20 години. Това е 500 тона за година. Разликата между австрийския рудник и този в “Грънчарица” е 14 пъти. Това е ако до една каруца с 3 кубика дърва поставим един голям камион, на който са надиплени 42 кубика бичен материал. Австрийският рудник е единственият действащ в Европа.
Предстои ново обществено обсъждане на оценката на въздействие на околната среда на инвестиционните намерения на “Ресурс 1”. Лицензираната фирма, която ще изготви изискания от РИОСВ - Пазарджик допълнителен доклад, се избира от концесионери и той заплаща за този доклад. Както се казва: “Ще те питам едно нещо, на което отговорът е “Да”!
Виделите рудника в Австрия при обществените обсъждания ще подкрепят концесионера, тоест когато водиш куче, няма нужда сам да лаеш.
Лошото е в това, че обществеността на Велинград дреме. Концесионерът ще печели милиарди. Те са юридическо лице от Пловдив и не се знае в кое кътче на света ще продължат живота си. Но за своето благополучие ще жертват красивия град и уникалната природа, ще предизвикат една нездравословна жизнена среда, катастрофа. Крайно време е да не дремем. Време за активност, за действие.
инж. Емил Вълков

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола