Велинград - online - Екскмет съди Главна прокуратура 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Екскмет съди Главна прокуратура
Публикувано 2015-07-14 10:20:27 от Темпо

Окръжен съд - Пазарджик се произнесе по иска на бившия кмет на Община Велинград Стоян Дулев срещу Главната прокуратура на Република България. Г-н Дулев е завел срещу прокуратурата съдебен иск за сумата от 50 000 лева за причинени неимуществени вреди. Съдебната сага започва през 2005 г., когато Стоян Дулев е обвинен за престъпление по служба по чл. 282 ал.2 от Наказателния кодекс.
През 2006 г. Окръжен съд - Пазарджик го е признал за виновен по подигнатото му обвинение, като го е осъдил на 1 г. и 6 м. лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години .Присъдата е потвърдена от Апелативен съд - Пловдив, но през 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) отменя изцяло решението на АС - Пловдив и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав. През 2008 г. Апелативният съд оправдава Ст. Дулев по обвинението по чл. 282 ал. 2 от НК. Прокуратурата протестира присъдата, но ВКС я оставя в сила и това дава основание на екскмета да заведе иск срещу Главна прокуратура за причинени неимуществени вреди.
В хода на съдебното дело в Окръжен съд - Пазарджик през 2015 г. са разпитани свидетели е установено, че действията на прокуратурата по привличането на Стоян Дулев като обвиняем, повдигането на обвинение по НК, водените съдебни дела и осъждането от съда са били предмет на публикации в местните и в регионалните вестници, както и предмет на отразяване по местното и областното радио и са предизвикали реакции и коментари сред обществеността на Велинград. Свидетелите са посочили пред съда, че наказателното преследване се е отразило изключително негативно на общественото му положение като заместник-кмет и кмет на Община Велинград, а коментарите в пресата, по радиото и в обществото са уронили общественото доверие в публично заеманата длъжност от ищеца. Според свидетелите наказателното преследване и водените съдебни дела са дали отражение и върху здравословното състояние на ищеца. По делото са приети заключения на единична медицинска експертиза и заключение на тройна медицинска експертиза по въпроса за здравословното състояние на ищеца, като резултат от повдигнатото обвинение , водените продължителни съдебни производства и осъдителната присъда.
Според Окръжния съд налице е обвинение в извършване на престъпление, за което лицето е оправдано. Обвинението е причинило неимуществени вреди, изразяващи се във физически болки и страдания, морални страдания, били са накърнени доброто име и общественият авторитет на ищеца. Съдът, след като е съобразил реално претърпените от ищеца неимуществени вреди счита ,че тяхната парична репарация е сумата от 30 000 лв., а до размера 50 000 лв. искът за обезщетение се отхвърля като неоснователен.
Така прокуратурата, представлявана от Главния прокурор на РБ Сотир Цацаров е осъдена да заплати в полза на Стоян Дулев сумата 30 000 лв. ведно със законната лихва, считано от 06. 06. 2010 г. до окончателното заплащане. Прокуратурата ще заплати и сумата 1656 лв., представляваща част от разноските по делото. Решението подлежи на обжалване и ако има такова, на ход отново е Апелативен съд - Пловдив.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води