Велинград - online - Творци от Пазарджик гостуваха в Празниците на културата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Творци от Пазарджик гостуваха в Празниците на културата
Публикувано 2015-07-21 17:21:34 от Темпо

В рамките на Велнградските празници на културата в галерията творците от литературен клуб “Никола Й. Вапцаров“ при НЧ “Отец Паисий 1893“ и любители на изящното слово се срещнаха с пазарджишкия поет Георги Костадинов Спасов. Него и творчеството му представи друг поет на Пазарджик - Димитър Дънеков.

Преседателят на нашия Литературен клуб Александър Кочев сподели, че в храма на духовността на нашия град, както той нарича залата на ГХГ, най-после гостува и хумористът, рицарят на сатиричното перо, превежданият на руски, френски и афганистански език Георги К. Спасов. Александър Кочев припомни един случай отпреди повече от 30 години, когато актрисата, библиотекарка и общественичка Севда Кадинова само, за да не се провали среща на велинградската културна общественост, принуди първия секретар на Партията да й осигури кола, с която докара от София разболелия се Радой Ралин. Затова пълната зала не трябва да учудва никого, защото Велинград има безспорни традиции в срещите си с най- големите имена на българската духовност и култура.
В ролята на литературен критик поетът Димитър Дънеков призна, че не може да бъде безпристрастен към твореца и творчеството на Георги К.Спасов, защото са съученици от Механотехникума и добри приятели в живота. Още повече, че в първите часове от живота си, непосредствено след своето раждане той самият е носел същите три имена, както и Георги К. Спасов.
Колкото до творчеството на публициста, сатирика и хумориста Георги К. Спасов, то отговаря на неговия живот. Роден на село, напълно естествено е една от неговите книги да носи заглавието “Аз провинциалиста“. Една книга, която просто доказва, че значимо и красиво творчество се създава от истински творец, без значение къде е роден.
Атанас Водев и д-р Александър Попов зададоха въпроси и направиха коментар върху творчеството на Георги Спасов. Изключително развълнуван от радушното приемане, тъй като това е първото му гостуване във Велинград, той благодари и сподели, че неговият герой Мишо Мишев е “моето име за малкия човек“. Началник отдел “Образование, култура и вероизповедания” в Оощината Нели Стефанова поздрави твореца , че е успял да надхитри административната си работа (писателят заема същата служба в община Пазарджик) и е успял да пише и да създаде прекрасните си творби.
Творческата вечер завърши с обща снимка на велинградските поети и творци от двата литературни клуба, което само по себе си е новина, защото всички знаем, че само “Съединението прави силата“.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола