Велинград - online - Написано с любов към родния край 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Написано с любов към родния край
Публикувано 2015-07-21 17:25:15 от Темпо

На 13 юли в залата на Градската художествена галерия литераторът Мария Чорбаджиева с думите “Само любовта към родния край може да накара човек да отдели толкова време и труд, за да проследи живота в дати, имена, снимки и събития на селата Баня, Лъжане и Каменица от времето на Юстиниян Велики до 2015 г.“, представи книгата на велинградския общественик Никола Делиев “Календар на издирените записани имена, дати, събития и снимки за родния край Велинград“.

Този исторически пътеводител е книга, в която всеки може да открие това, което го интересува и доказва, че велинградчани еднакво милеят и се интересуват от образование , култура, икономика и политика. Никола Делиев е написал книга за вчера и утре, в която има място и за историята на ДКМС, и за хората, които са били съдени и осъдени от Народния съд и чиито имоти са били конфискувани.
За своята работа авторът сподели, че първи писмени свидетелства за своя Календар е открил във вестници от 1903 г., издавани в Пещера, защото по това време Чепинско е било Пещерска околия. Престоял е в Народната библиотека в София 3 месеца, прегледал е над 10 000 вестници и списания, срещнал се е със 130 души, от които е получил ценна информация и е използвал над 250 заглавия от летописците на нашия край поп Методий Драгинов, Стефан Захариев, Иван Вазов, Алеко Константинов.
Историкът и общественик Александър Арнаудов изрази възхищението си от труда на Никола Делиев, а Иван Драгунов Велчев определи “Календарът“ като събитието на Велинградските културни тържества, защото “концертите минават и заминават, а книгата остава”.
Артистът-самодеец Христо Семерджиев се “поклони доземи“ на семейството, в което е израснал Никола Делиев, защото е “семейство, в което думата Труд винаги се е писала с главна буква“.
Мрамор Полежански определи “Календарът“ като успешен опит за пренаписване на историята и изрази мнение, че тази книга трябва да продължи да се пише. Той предложи още да се реставрира паметната плоча в двора на каменската църква “Света Троица“ във връзка с предстоящия й през 2016 г. юбилей.
Първият читател на книгата адвокатът и общественик Костадин Ушев каза, че 300-та броя са недостатъчни и трябва да се намерят средства за преиздаването й, културният деец и общественик Георги Пашов също даде висока оценка за труда на Никола Делиев, а Босилка Пеева предложи допълнението, че през 1929 г. се ражда не само големият световноизвестен оперен певец Петър Гугалов, но и бас номер едно на планетата - Николай Гяуров.
Зам.-кметът Георги Янчев пожела да има повече хора като Никола Делиев, за да остане написано нашето минало, та нашите деца и внуци да четат и знаят. Г. Янчев награди Никола Делиев от името на общината и кмета Иван Лебанов с плакет за цялостен принос в развитието на културата във Велинград и с грамота.
Авторът на “Календарът“ благодари поименно на всички институции и хора, помогнали книгата-енциклопедия на родния край да стане факт.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води