Велинград - online - Най-после вкъщи: Уникална колекция показва таланта на местните тъкачки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Най-после вкъщи: Уникална колекция показва таланта на местните тъкачки
Публикувано 2015-07-21 17:40:19 от Темпо

От половин до един милион ръчно вързани възела и от 100 до 200 цвята има във всеки от ръчно изтъканите килими-картини, които килимарската фабрика “Хемус” подреди в Къщата на Цвета във Велинград. Изложбата е първа по рода си и е уникална, каза на откриването на 15 юли уредникът Бранко Манушев пред гостите, които с огромен интерес и възхищение разгледаха необичайните за художествена галерия експонати. Необичайни само “на първо четене”, защото това са килими, които съвършено точно пресъздават картини, нарисувани от художника Робърт Бъръмов. Идеята е изключително новаторска и смела, а резултатът - истински произведения на изкуството.

Надя Парпулова от “Хемус” ООД благодари на община Велинград и на галерията за поканата да покажат колекцията вкъщи. Защото във всеки от тези килими е вложен талантът на хора, които са родом от Велинград и Чепинската долина и показва до какво съвършенство са стигнали местните тъкачки. В 18-годишната история на килимарската фабрика това е най-сложното, което сме правили, каза г-жа Парпулова и обясни, че са следвали точно идеята на художника, а поправката на най-малката грешка при тъкането отнема цял месец. Килимите-картини са произведения с художествена стойност и не случайно бяха показани първо в Музея на историята на София (през ноември 2014 г.). Те бяха създадени в рамките на съвместен проект с американския Тръст за социална алтернатива, с главна цел разкриване на нови работни места и прецизна работа. Сега, когато целта е изпълнена, Надя Парпулова призова повече хора да станат посланици на тяхната работа, талант и майсторство и да разкажат на какво са способни хората от Велинград. От тук изложбата ще пътува за Виена, така че още много хора ще станат свидетели на това чудо.
Заместник-кметът Георги Янчев горещо благодари на цялото семейство Парпулови, чиято фабрика “Хемус” е изтъкала килими за английски кралски дворци, за дома на рок-легендата Миг Джагър, за хитовия филм за Хари Потър и много престижни сгради в Европа. Те отдавна са прославили Велинград и е чест такава изложба да бъде част от нашите Празници на културата. Подобни килими, които всъщност са картини и произведения на изкуството, няма къде другаде да се видят, подчерта г-н Янчев и покани повече велинградчани и гости на курорта да им се насладят.
Изложбата ще остане в залата на първия етаж на Къщата на Цвета до средата на август. Сред първите посетители вече се записаха баронеса от Швейцария с български произход и руски туристи. Мнозина питат за цената на един такъв килим, но по-важното е друго - можем да се гордеем, че наши съграждани създават тази съвършена красота.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай