Велинград - online - От 5 до 23 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От 5 до 23
Публикувано 2015-07-21 17:42:04 от Темпо

Колко дълъг е пътят от 5 до 23? В този случай - 19 години. Първата изложба с участието само на велинградски художници в нашата галерия е направена през 1996 г. и в нея участват само петима. Тази година изложбата на велинградските художници е озаглавена “23” - толкова са творците, приели поканата на уредника на галерията Бранко Манушев. Възходящото развитие е неоспоримо, а още по-радващо е, че в изложбата наред с доайените и утвърдените велинградски художници това лято има и много нови имена, има модерни почерци и нови техники.

Централното място в изложбата е за картината “Златният век” на Васил Горанов - художникът, с когото Велинград се гордее, автор на 11 самостоятелни изложби у нас и по света, любимец на публиката и най-продаван български художник през последните години. Васил Горанов за първи път предоставя на велинградската галерия толкова ценна картина, част от голяма поредица, посветена на българската история.
Редом до Васил Горанов свои картини представят познатите на велинградските ценители на живописта Антоанета Георгиева, Атанас Фурнаджиев, Басма Харира, Бранимир Манушев, Венера Ланджова, Десислава Табакова, Ели Главеева, Елисавета Манушева, Заварин Веселинов, Мария Вълкова, Мария Кулаксъзова, Нели Белева, Светла Граданска, Светослав Баръмов, Стоян Белев и майсторите на дърворезбата Альоша и Калентин Кадьови. Премиера на изложбата направиха Ани Попова, която като ученичка на големия скулптор Владимир Гиновски показва красиви малки пластики; Боян Хаджийски, който впечатлява със съвременното си светоусещане; Кристиян Петров с един различен и като техника, и като усещане “Залез”; Росица Куманова със запомнящ се “цитат” на пощенска картичка от старо Лъджене и Жасмина Гладийска с новаторска и оригинална скулптура “Гора”.
Много гости посетиха официалното откриване на изложбата на 14 юли и дано зрителският интерес да продължи и през следващия летен месец. “Съзнанието за красотата ще спаси света” - думите на Ф. Достоевски бяха припомнени от Бранко Манушев, който направи кратко представяне на всеки от авторите и благодари на общината за възможността тази изложба да е част от Празниците на културата. От името на общината Недялка Стефанова поднесе грамоти на художниците и съобщи, че се подготвя каталог за авторите и картините от експозицията.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води