Велинград - online - Християнски кръст освети Елин връх 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Християнски кръст освети Елин връх
Публикувано 2015-07-28 09:47:24 от Темпо

През 2015 г. се навършват 1145 години от основаването на Българската православна църква. Продължава инициативността на местното население за възстановяване на християнски параклиси и строеж на християнски символи в околностите на Велинград. На 17 юли 2015 г., в навечерието, когато се навършват 178 години от рождението на Апостола на свободата - дякон Васил Левски, над квартал Каменица до параклиса на пророк “Свети Илия” на Елин връх изправи стоманена снага православен кръст, който от мрак до зора осветява святото място.
Кръстът се издига на 1568 метра надморска височина, което го нарежда на призово място в България.
Инициатор на идеята е Васил Цикалов, който изработва шестметровия кръст. С много труд и усилия кръстът е монтиран с помощта на съидейници от Каменица: Ангел Кадинов, Аспарух Семерджиев, Венци Илиев, Стойчо Малинов, Никола Семерджиев, Димитър Райчев, Костадин Костадинов, Петко Пехливанов, Васко Терзиев, Николай Кацаров, Тодор Влахов, Георги Пашов и др. и с финансовата подкрепа на Иван Делиев, Стефка Танчовска, Атанас Бирников, Радо Димов, Володя Христосков, братя Тетимови, Тодор Синапов, Иван Чипилов. Нека за това добро дело Бог да ги благослови с добро здраве и дълголетие!
Със съдействието на инж. Гено Пеев, председател на “Родопско настоятелство Родолюбие”, в близките дни ще бъде изграден масивен дървен заслон, ще се подменят пейките и масите, а вече е направено и ново корито на съществуващата чешма. Така това място се превръща в чудесна туристическа дестинация.
Елин връх със своя светещ кръст стои като стражеви воин над кв. Каменица и бди за спокойствието на жителите на Чепинската котловина. Нека тая светлина никога да не угасне! На 20 юли - Илинден, кръстът беше осветен от отец Антон в присъствието на множество миряни от града и гости, дошли за големия християнски празник.
Иван Семерджиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай