Велинград - online - “Терма Вел” ще изкупи общинската част от плажа в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Терма Вел” ще изкупи общинската част от плажа в Каменица
Публикувано 2015-07-28 09:55:24 от Темпо

Общински съвет - Велинград проведе извънредно заседание на 20 юли заради две върнати решения от юнската сесия. Едното бе спряно от областния управител Трендафил Величков, а другото от кмета Иван Лебанов.
Без дебати съветниците единодушно потвърдиха оспореното от областния управител решение за продажба на ливада с площ 2.300 дка в Анезица. То бе върнато като незаконосъобразно с аргумент, че ливадите публична или частна общинска собственост подлежат на специален режим на управление и не могат да бъдат обект на продажба.
Противоположното мнение изрази Неделчо Шаламанов от ОА, според когото общините имат право да извършват такива продажби. При потвърждаването на решението само съветниците от ГЕРБ се въздържаха.
Разгорещен бе спорът по повод върнатото от кмета Иван Лебанов решение, с което в края на юни съветниците отказаха да се прекрати съсобственост между общината и “Терма Вел” ООД за два имота с площ 948 и 1767 кв.м. в района на минералния плаж в кв. Каменица. В своето писмено оспорване г-н Лебанов сочи, че отказът е незаконосъобразен и нецелесъобразен, тъй като за тези недвижими имоти Общинският съвет вече се е произнесъл положително на 30 октомври 2014 г. С вече влязло в сила решение съветниците са дали съгласие за попълване на 5 нови имота в кадастралния план и за изменение на регулацията. На база на решението кметът е издал заповеди, които също вече са влезли в сила, и са обособени новите имоти. Като отделен имот в кадастъра е обособен и попълнен Дере “Власа” - публична общинска собственост, извън имота на минерален плаж “Терма”. Кметът напомня на съветниците, че отказът им не съдържа мотиви, поради което ще бъде отменен от съда и прилага по темата 7 решения, заповеди и становища, писма от Басейнова дирекция - Пловдив, РУ на МВР и Окръжна прокуратура - Пазарджик.
В остра декларация, прочетена в началото на сесията, София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” определи решението от октомври 2014 г. като незаконно, защото не може река да става частна собственост, да се огражда и затрупва. Тя настоя това старо решение веднага да бъде преразгледано и да започне процедура по откриване на дерето. В декларацията бе подчертано, че в решенията липсва и дума, че дерето е затрупано от “Терма Вел” и няма точно изписване на проектите, което прави възможна “гимнастиката” с публична общинска собственост, включително се узаконяват като частна собственост общински водопроводи за минерална вода. Г-жа Ключкова попита защо не бе прието предложението на същото място да се построи център за рехабилитация на деца с увреждания и съветниците защитават частни инвеститори, а не обществени интереси.
99% от декларацията на С. Ключкова са лъжа, опонира Илко Николов от ОА, който по настояване на съветници се зае да разясни проблема. По неговите думи дере Власа не е река, а специалисти от РИОСВ са го заснели и са дали становище, че дерето може да поеме достатъчно вода в случай на наводнение. Той заяви, че съветниците не могат да откажат ликвидиране на съсобственост, след като с решението си от октомври общината вече е влязла в съсобственост с “Терма Вел” и че съветниците могат да оспорват само цената, по която дружеството да изкупи дяловете на общината, защото е ниска.
Изказванията на съветници показаха, че и през октомври, и през юни голямата част от тях са гласували без особена яснота по темата. Според Р. Ходжов преди октомври никога не било оговорено за съсобственост, а за замяна на парцели, но в крайна сметка с решението си преди месеци Общинският съвет е гласувал съсобственост с “Терма Вел”. Йордан Аршинков напомни, че предишен състав на местния парламент, правомерно или не, е дал на “Терма Вел” да покрие дерето. Сега съветниците откриват дере Власа, но трябва да компенсират фирмата с отнетата площ и са направили това с решението за съсобственост от октомври 2014 г. Той разясни на колегите си, че ако повторно откажат ликвидиране на съсобственост, делбата ще отиде в съда и тогава “не ние, а вещите лица ще диктуват условията”. Александър Гагов заяви, че Каменица е най-западналият откъм инвестиции и така ще се помогне за развитието на квартала.
Единодушно съветниците отмениха отказа за ликвидиране на съсобственост между общината и “Терма Вел”, който гласуваха в края на юни 2015 г. С друго решение ще гласуват цената за изкупуване на общинските дялове.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води