Велинград - online - Да се помни! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да се помни!
Публикувано 2015-08-04 09:15:01 от Темпо

На 31 юли 1911 г. става тържественото откриване на низшето горско училище в с. Лъджене. На откриването присъстват министърът на търговията и земледелието Димитър Христов, началникът на горското отделение Стоян Брънчев, началникът на бюрото за арондиране, ограничаване и устройство на горите Георги Петров, директорът на училището Спас Поптодоров, учителят при същото Цанко Дончев, лесничеите Никола Тороманов и Георги Кънчев, помощниците Михаил Букурешлиев, Пеев и Куманов, общинските лесничеи Велчев, Малчев, Габровски и Спасов, учителите и другите чиновници, кметовете и представителите на всички села от Чепинското корито, както и гостите, които се намирали през почивния сезон в Чепино.

След водосвета, министърът на търговията и земеделието произнася твърде съдържателна реч, част от която публикуваме: Госпожи и господа,
В грижата си да постави горското дело на подобающата висота, държавата реши отварянето на низшето горско училище в този дивен родопски край. Това училище ще има за цел да подготвя низшия персонал по горите, които днес има твърде важно значение за стопанисването и пазенето на горите в страната. Като говоря за горското училище, понеже се намирам в един край, гдето населението е упътено да живее почти изклюючително от горите, аз не мога да не се докосна и до тия последните. Каквито грижи за опазването на гората да полага държавата, каквито мерки да взима тя, те не ще могат да принесат никакви положителни резултати, ако за запазването на горите не се заинтересува самото население, което живее непосредствено до и от тях. Ето защо нам се налага дълг да запазим горите от опустошаване и да урегулираме ползуването от тях по такъв начин, щото да осигурим бъдещето на населението. Аз съм свидетел на опустошаването на Бельовската общинска гора, която, въпреки туй, че заема едно пространство от 100 000 декара, днес не е в състояние да изхрани местното население, което тъне в мизерия.
Вашето съществуване зависи от горите, затова вие трябва да се погрижите за залесяване на стърчащтите около вас оголени склонове и с това да си възвърнете капитала, когото до сега без сметка сте разпилявали.
Като обявявам горското училище за открито, нека всички пожелаем щото от това училище да излизат хора, полезни за осъществяване на задачите на лесовъдската наука, истински ратници за издигане на горското дело, от което и население, и народ, и държава сега и вбъдеще очакват своя поминък.”
След речта министърът, заедно с цялата публика, разгледали помещението на горското училище, където всички останали доволни от реда и чистотата, които намерили в него. (От статия, публикувана в сп. “Горски преглед”, 1911 г.)
д-р инж. Кирил Цанов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води