Велинград - online - Дорковска фиеста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дорковска фиеста
Публикувано 2015-08-04 09:21:57 от Темпо

Тридневна фиеста с фолклор отблизо и далече събра през уикенда хиляди хора в Дорково. За 17-и път международният фестивал за автентичен фолклор превърна малкото село в огромна сцена, на която своите песни, танци и музика показаха близо 100 ансамбъла от България и гости от Кипър, Словакия, Черна гора, Италия и Сърбия.

Вечерта на 31 август домакините от ансамбъл “Овчарска песен” поведоха дефилето, с което бе открит фестивалът. В дефилето участваха и международните групи, всяка водена от момиченце с българска носия и балони с цветовете на националните знамена.
Официалното откриване се състоя по традиция на площада пред кметството, заобиколен със сергии и димящи скари. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител от БСП Димитър Димитров, кметът на община Ракитово Любомир Петков и председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, кметовете на Велинград и Костандово Иван Лебанов и Ясен Шишеков, Владимир Константинов от Руския културно-информационен център в София, зам.-кметове и общински съветници, членовете на журито Иван Тодоров и Борис Вълков, ръководителите на чуждестранните групи. Те бяха посрещнати по български обичай с хляб и сол, а кметът на Дорково и председател на организационния комитет на фестивала Николай Ковачев приветства всички с “Добре дошли!”. Фестивалът в Дорково е гордост за цялата община Ракитово, отбеляза Любомир Петков, а Вл. Константинов поздрави домакините за грижовното отношение към фолклорното наследство и за провеждането на подобно събитие, което е знак за толерантност и културно многообразие. Поздравителни адреси изпратиха Министерството на културата и лидерът на БСП Михаил Миков, а за гостите от чужбина прозвуча и поздрав на английски.
И тази година домакините не пропуснаха да припомнят примера и приноса на Ангел Попов, Васил Кривошийски и Щерю Дузов - хората, създали дорковския ансамбъл “Овчарска песен” като пазител на българското. Благодарение на основателите и на продължителите на тяхното дело години наред фестивалът е бистрото кладенче, от което всеки може да черпи с пълни шепи от богатството на българския и международния фолклор. За да се случи 17-тото издание на фестивала, усилия обединиха кметство Дорково, местното Народно читалище “Св.св. Кирил и Методий”, община Ракитово, Министерство на културата, Сдружението на животновъдите и множество спонсори.
Програмата през първата фестивална вечер, под огромна “синя луна”, събра ярки моменти от фолклорните традиции на Кипър, Словакия, Черна гора, Италия и Сърбия. Хората останаха до късно на площада, за да видят нещо ново и различно, да чуят музиката и да усетят ритмите на толкова различни, а в същото време и близки култури. Темпераментните млади танцьори от Словакия поканиха кмета на Дорково Николай Ковачев и той участва в техния “танц на целувката”, а настроението продължи да се покачва до късно вечерта.
Наред с изявите на гостите от чужбина в петък и неделя вечерта, фестивалът запази и силното си българско звучене. На сцената пред читалището в Дорково излязоха над 90 фолклорни ансамбъла от цяла България, всеки с автентично звучене и облекло, тъй като този фестивал е запазена територия без плейбек и отклонения от истинската българска традиция. Както казаха домакините, три дни славеят от емблемата на фестивала пя заедно с всички участници и те пяха с него - за радост на многобройната публика, която всяка година търси неповторимата атмосфера на нашето китно Дорково.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай