Велинград - online - Общината си “написа домашното”: има готови проекти за 18 млн лева 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината си “написа домашното”: има готови проекти за 18 млн лева
Публикувано 2015-08-04 09:25:22 от Темпо

Табла с макети на бъдещия Велинград, подредени пред и във фоайето на общината, приковаха интереса на много велинградчани в края на изтеклата седмица. По този нагледен начин бе отчетена част от работата по приключващия проект “Велинград - интегриран град на бъдещето”, за който получихме 541 000 лева от ОП “Регионално развитие”. С тези пари са изготвени 4 работни проекта: за нова визия на централната градска част, паркове и зелени площи; за рехабилитация на улична мрежа и енергоспастяващо осветление в зона Център, зона Клептуза и зона Асфалтова база; за Дневния център за възрастни хора с увреждания и за реновиране на Полудневната детска градина към СОУ “Св.св. Кирил и Методий” на ул. “Ал. Стамболийски”.

Общата стойност за всички изброени обекти възлиза на близо 18 милиона лева, които общината може да получи като европейски финансиране в периода до 2020 година. Това даде основание на кмета Иван Лебанов да заяви, че възможностите пред Велинград са големи и имаме уникалния шанс да го превърнем в един нов град.
Главният архитект Тодор Енев подчерта, че нашата община си е “решила домашното” - има приет и одобрен интегриран план за развитие и благодарение на този факт попада сред само 29-те български градове, които получават право за директно европейски финансиране на проекти за обекти публична общинска собственост. С получените 541 000 лева работните проекти са готови, одобрени и по тях има издадени строителни разрешителни. В момента, в който ЕС отвори съответните глави, община Велинград е готова да сложи проектите на масата и да се бори за финансирането, което е 100% гранд. Посоката за развитие на града е безапелационно подредена, стратегията е туризъм и то не само в 43-те звездни хотела, а и в къщи за гости и жилищни сгради за отдих, за да си върне Велинград 100-те хиляди посетители от минали години, каза Т. Енев.
Зам.-кметът Даниела Салкина определи проекта като ключов за следващите години в развитието на Велинград, а ръководителят на проекта Иван Пукнев сумира, че имаме работни проекти за 43 улици, 11 парка,центъра, ЦДГ и ДЦВХУ.
“Картинките” на бъдещия Велинград предизвикаха мнения, въпроси и коментари. Предложенията, които са влезли в работните проекти, няма повече да бъдат предмет на обществени обсъждания. От общината припомниха, че бяха организирани две такива обсъждания, а кметът Иван Лебанов отново призова гражданите и бизнеса да бъдат по-активни при такива процедури. Част от идеите - например за кошове за боклук под земята в центъра на града, са взети под внимание.
Най-обсъжданата тема бе дали в центъра на Велинград ще могат да се разполагат преместваеми търговски обекти, защото на “картинките” такива липсват. По темата дали върху така наречената от арх. Енев “европейска плочка” може да има търговска дейност, общината е отправила запитване до МРРБ и отговорът е положителен, ако са спазени определени условия. Георги Янев пожела да се търси баланс, а кметът допълни, че не може центърът да се освободи от услуги, които се предлагат на гражданите. В централната градска част са предвидени още фонтани, нова сцена с подземни гримьорни за участниците и много зеленина.
С поглед към бъдещите ремонти попитахме дали общината ще успее да създаде отлична организация, която да не влиза в конфликт с развитието на туризма. Като пример за такава организация арх. Енев даде ремонта на бул. “Съединение”, където по думите му се прави максимално възможното без спиране на движението. Категорично ще се строи, каза кметът Иван Лебанов и отново призова за търпимост от страна на хората заради неудобствата от ремонтите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води