Велинград - online - Общината си “написа домашното”: има готови проекти за 18 млн лева 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината си “написа домашното”: има готови проекти за 18 млн лева
Публикувано 2015-08-04 09:25:22 от Темпо

Табла с макети на бъдещия Велинград, подредени пред и във фоайето на общината, приковаха интереса на много велинградчани в края на изтеклата седмица. По този нагледен начин бе отчетена част от работата по приключващия проект “Велинград - интегриран град на бъдещето”, за който получихме 541 000 лева от ОП “Регионално развитие”. С тези пари са изготвени 4 работни проекта: за нова визия на централната градска част, паркове и зелени площи; за рехабилитация на улична мрежа и енергоспастяващо осветление в зона Център, зона Клептуза и зона Асфалтова база; за Дневния център за възрастни хора с увреждания и за реновиране на Полудневната детска градина към СОУ “Св.св. Кирил и Методий” на ул. “Ал. Стамболийски”.

Общата стойност за всички изброени обекти възлиза на близо 18 милиона лева, които общината може да получи като европейски финансиране в периода до 2020 година. Това даде основание на кмета Иван Лебанов да заяви, че възможностите пред Велинград са големи и имаме уникалния шанс да го превърнем в един нов град.
Главният архитект Тодор Енев подчерта, че нашата община си е “решила домашното” - има приет и одобрен интегриран план за развитие и благодарение на този факт попада сред само 29-те български градове, които получават право за директно европейски финансиране на проекти за обекти публична общинска собственост. С получените 541 000 лева работните проекти са готови, одобрени и по тях има издадени строителни разрешителни. В момента, в който ЕС отвори съответните глави, община Велинград е готова да сложи проектите на масата и да се бори за финансирането, което е 100% гранд. Посоката за развитие на града е безапелационно подредена, стратегията е туризъм и то не само в 43-те звездни хотела, а и в къщи за гости и жилищни сгради за отдих, за да си върне Велинград 100-те хиляди посетители от минали години, каза Т. Енев.
Зам.-кметът Даниела Салкина определи проекта като ключов за следващите години в развитието на Велинград, а ръководителят на проекта Иван Пукнев сумира, че имаме работни проекти за 43 улици, 11 парка,центъра, ЦДГ и ДЦВХУ.
“Картинките” на бъдещия Велинград предизвикаха мнения, въпроси и коментари. Предложенията, които са влезли в работните проекти, няма повече да бъдат предмет на обществени обсъждания. От общината припомниха, че бяха организирани две такива обсъждания, а кметът Иван Лебанов отново призова гражданите и бизнеса да бъдат по-активни при такива процедури. Част от идеите - например за кошове за боклук под земята в центъра на града, са взети под внимание.
Най-обсъжданата тема бе дали в центъра на Велинград ще могат да се разполагат преместваеми търговски обекти, защото на “картинките” такива липсват. По темата дали върху така наречената от арх. Енев “европейска плочка” може да има търговска дейност, общината е отправила запитване до МРРБ и отговорът е положителен, ако са спазени определени условия. Георги Янев пожела да се търси баланс, а кметът допълни, че не може центърът да се освободи от услуги, които се предлагат на гражданите. В централната градска част са предвидени още фонтани, нова сцена с подземни гримьорни за участниците и много зеленина.
С поглед към бъдещите ремонти попитахме дали общината ще успее да създаде отлична организация, която да не влиза в конфликт с развитието на туризма. Като пример за такава организация арх. Енев даде ремонта на бул. “Съединение”, където по думите му се прави максимално възможното без спиране на движението. Категорично ще се строи, каза кметът Иван Лебанов и отново призова за търпимост от страна на хората заради неудобствата от ремонтите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води