Велинград - online - Юбилейният фестивал “Н. Гяуров” на IT вълна 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Юбилейният фестивал “Н. Гяуров” на IT вълна
Публикувано 2015-08-11 09:10:15 от Темпо

Юбилейният Пети международен фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” бе открит на 7 август 2015 г. във Велинград. По традиция началото бе дадено пред паметника на Николай Гяуров, където заместник-кметът Атанаска Хрисчева и организаторът Йордан Детев припомниха мястото на знаменития ни съгражданин сред най-големите имена в световната опера. Фестивалът е един от начините да пазим и почитаме неговото изкуство. От своето създаване и досега събитието е общо дело на Община Велинград, Историческия музей и Фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев”. Тази година партньори бяха Министерството на културата и Чешкият център в София.

Филмите, включени във фестивалната програма, велинградчани и гостите на града видяха на три сцени: на площад “Николай Гяуров”, в Къщата на Цвета и на откритата лятна сцена в Боров парк. Афишът предложи отбрана селекция от филми за меломани като концерта на Николай Гяуров и Мирела Френи в Москва през 2002 г., “Четирите годишни времена” на Вивалди в изпълнение на оркестър “Венециански солисти”, филмовия портрет на световноизвестната чешка оперна певица Магдалена Кожена, българския “Разбулването на Саломе” с участието на Александрина Пендачанска. В памет на проф. Александър Янакиев сесията в събота сутринта в Художествената галерия бе посветена на българския музикален филм: “Гласът, който моли Бога за България” - филм за големия Борис Христов, класическия мюзикъл “Баща ми бояджията” с Невена Коканова и Коста Цонев, “Портрет на една примадона” за Райна Кабаиванска, филми за постановкатата на “Борис Годунов” пред храм-паметника “Ал. Невски” и за създаването на “Бохеми” в Пловдивската опера. Детската музикална киновечер на 7 август бе с наградените филми от фестивала “Златен кукер” и “Пеещата азбука” на Влада Томова, а в неделя организаторите предложиха световна премиера на уникални “Пеещи тениски” за малки, големи и още по-големи деца и възрастни. Неделният следобед потърси отговор на въпроса “Обичате ли македонската музика?”, представяйки избор от фолклорна, етно и класическа музика от съседна Македония. В програмата се включиха ракитовската телевизия “Деймос” с “Гласът на Лудогорието” и детското студио “Телевизионери” от Чикаго, за чието гостуване във Велинград “Темпо” разказа преди седмици.
Наред с киното и музиката този път в рамките на фестивала бе открита и изложба. Историческият музей в Асеновград гостува с необикновената експозиция “В зората на Европейската цивилизация” за археологическите разкопки край село Мулдава предз 1965 г. Необикновена, защото приказката отпреди повече от 7000 години е разказана не само по познатия начин чрез текст и картини, а и от виртуален гид. Йордан Детев я представи като първата археологическа експозиция с разширена реалност, а археологът Запрянка Кръстева от Асеновград подчерта, че модерно представената изложба е насочена към младите хора. След най-интересните предмети на бита и култа, открити в Мулдава, е уникален елен лопатар, символ на Слънцето. За това и още много археологически открития изложбата за смартфони и таблети ще разказва в Художествената галерия във Велинград до 30 септември 2015 г.
Йордан Детев сподели, че за догодина ще трябва да се помисли върху датите за провеждане на фестивала. От една страна той се конкурира с изобилие от културни събития в цялата страна, но от друга страна преместването на фестивала съвсем ще оголи и без това бедния августовски афиш на Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай