Велинград - online - Да преподаваш “на” или “чрез” английски? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да преподаваш “на” или “чрез” английски?
Публикувано 2015-08-11 09:13:17 от Темпо

Новите методологии в чуждо-езиковото обучение винаги са били предизвикателство и са прилагани успешно в СОУ “Васил Левски”. Поредният проект за квалификация, този път в Англия - двуседмични курсове в Английския езиков център в Брайтън и в Оксфорд, както и в Малта, е една от многото ефективни стъпки в тази насока.

В рамките на проект “Иновациите в обучението - стъпка към успеха“ за квалификационни дейности по европейската програма “Еразъм +”, като преподавател по английски език с право на преподаване на история, заедно с Людмила Рижук - преподавател по информационни технологии, решихме иновацията да бъде CLIL (Content and Language Integrated Learning - интегрирано чуждоезиково обучение). Наистина звучеше като предизвикателство: да се запознаеш с нещо, което в езиковите паралелки в България се преподава от десетилетия, звучи доста абсурдно. Предварителното запознаване с методиката на CLIL ни заинтригува, защото е доста интересно и парадоксално - да преподаваш академичен предмет не “на” английски, а “чрез” английски.
Курсът, в който взехме участие, бе едно много полезно и зареждащо с интересни и ефективни идеи обучение. Старши преподавателят Алекс Торп не изнасяше лекции, той преподаваше по новия метод и то със завидна лекота и заразяваща енергичност. Автор на редица статии и материали върху преподаването по тази така популярна в Европа методология, той ни демонстрира ефективността на метода на практика. Редом с колегите от Германия, Белгия, Италия, Чехия, Словакия и Аржентина ние не просто участвахме в лекциите, семинарите и всички организирани дейности, а споделяхме опит и разменяхме идеи относно прилагането на метода.
В края на курса всеки преподавател трябваше да подготви и изнесе урок, преподавайки материала посредством английския език, а това означава един доста интензивен урок, който трябва да бъде приятен и лек за учениците, в който те научават не само нови факти по дадения предмет, но и нови думи, изрази, идиоми на английски език. Урокът, който изнесохме бе върху историята на Велинград - СИП „Краезнание” и изборът бе точно този, защото смятам, че мирогледът на един млад човек, гражданин на Европа би трябвало да се опира върху знанията и привързаността към родния край, неговото минало и настояще, бит, култура и бъдеще.
Предстои ни реализирането на нов проект по Програма “Еразъм+“ в следващите две години на тема: “Младежта, многоезичието и перспективите за работа в Европа” с партньори от Испания, Италия, Полша, Гърция и Румъния. Убедени сме, че придобитите умения и опит в Брайтън ще поставят началото на една активна бъдеща програма за развитие на умения и знания на нашите ученици, за да бъдат още по-конкурентни и успешни в реализацията си както в България така и в Европа.
Иванка Пукнева, ст. учител в СОУ “В.Левски”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води