Велинград - online - Чудотворна икона идва за Голяма Богородица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чудотворна икона идва за Голяма Богородица
Публикувано 2015-08-11 09:28:03 от Темпо

Два дни преди празника Голяма Богородица в църквата “Успение Богородично” в центъра на Велинград Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона “Златната ябълка”. Богослужението е включено в програмата на Пловдивската митрополия по време на Богородичния пост. То ще започне в 19 часа на 13 август 2015 г. (четвъртък) в църквата в Лъджене, където за поклонение ще бъде изложена иконата “Златната ябълка”. Иконата идва не за първи път във Велинград и Ракитово и винаги събира почитта и надеждите на хиляди вярващи.

По данни на Пловдивската митрополия чудотворната икона на Божията Майка “Златна ябълка” се пази в храма в кв. Горни Воден на Асеновград и води началото си от XVII в. Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник “Златна ябълка”. Ето какво пише за това един синаксар от Ананий Клинис: “В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.”
Църквата “Успение Богородично” във Велинград ще отбележи своя храмов празник на 15 август (събота). В момента в храма се събират средства за традиционния курбан за здраве и благоденствие.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола