Велинград - online - Да събереш пъзел от хиляди години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Да събереш пъзел от хиляди години
Публикувано 2015-08-18 17:42:57 от Темпо

В България има само стотина души, които в графа “професия” отбелязват “реставратор на керамика”. Една от тях е Снежана Углешова - жената, която дава нов живот на намерената при археологически разкопки керамика в района на Велинград. Родом е от Костенец, 20 години е работила в музея в Септември и цялата керамика от Пистирос е минала през нейните ръце. От няколко години си сътрудничи с Исторически музей - Велинград и е реставрирала десетки керамични съдове.

В близките дни предстои да бъде открита археологическа изложба с находките, открити това лято на Острец. Усилената работа на археолозите даде богати плодове и предстои да видим керамични съдове от различни епохи. Но пътят на всяко късче керамика от археологическия обект до музейната витрина е дълъг и непознат за широката аудитория. За Снежана Углешова това е професия - сред стотици и хиляди късчета да открие и сглоби цял съд. Цялото се ражда първо във въображението на реставратора, а процесът много прилича на огромен пъзел, чийто части се губят през хилядолетия, векове и години.
“При разкопки цял керамичен съд се намира рядко. Цели се запазват предимно малките съдове. Дори да бъде открит голям съд, от тежестта на пръстта той най-често се разпада. Събирането на един съд е трудоемка задача. Човек трябва да познава керамиката, да знае формата на съдовете през даден период, начина на изработка. Когато видя фрагмент, трябва първо да преценя дали е от гърне, паница или друга форма. Често фрагмент от един съд е много близък до фрагмент от друг съд. Тогава трябва да се види структурата на глината, от която са изработени - дали има слюда, дребни или едри камъни и т.н.”, разказва реставраторката, заобиколена от хиляди почистени и подредени фрагменти от съдове, които чакат новия си живот като музейни експонати.
Изненадите на археологическото лято от Острец са култов съд с 4 дръжки и фрагмент от устие на съд с изрисувани върху него змии - ясен знак за култа към Дионис. “98% от керамиката от Острец е правена на ръка, много малко от съдовете са правени на грънчарско колело. Когато хората не са имали колело, е имало изключителна керамика, много майсторски изработена, украсена с невероятно въображение, каквото в по-късните епохи не може да се види. От неолита има запазени страхотни неща, уникални съдове. Ние си мислим, че тогава хората са били изостанали, но не е така”, твърди влюбената в праисторията Снежана Углешова и сочи като пример керамиката от неолитното селище край село Мурсалево до трасето на автомагистрала “Струма”, където също е работила.
Според реставраторката, ако се продължи да се копае на Острец, ще бъдат намерени още уникални неща. Археологическият обект заслужава и промяна на статута, защото Острец определено не е само с местно, а с национално значение. В това ще се убедим за пореден път, когато видим в музея находките от тазгодишното археологическо лято.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води