Велинград - online - За първи път местни избори с преференции + референдум 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

За първи път местни избори с преференции + референдум
Публикувано 2015-08-18 18:01:54 от Темпо

На 11 август бяха обнародвани два указа на президента Росен Плевнелиев, с които бяха насрочени местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г. Датата се знаеше предварително, но указите задвижиха цялата изборна процедура, в която този път ще има редица нови моменти:

ИЗБОРИ 3 и 4 в 1
За първи път местните избори ще се проведат заедно с национален референдум. Към сложната организация на местния вот сега се добавя още една бюлетина за референдума, който политическите пазарлъци в Народното събрание сведоха само до един въпрос - за или против електронното гласуване. Въпреки събраните над половин милион подписa за референдум с 3 въпроса, парламентарните партии отнеха на гражданите правото да изразят мнението си за мажоритарна избирателна система и задължително гласуване.
Освен с бюлетина за референдума, ще гласуваме с още 2 или 3 бюлетини - за кмет на община, за кмет на кметство и за Общински съвет. Така вотът на 25 октомври става 3 или 4 в 1.
19 СЕЛА ИЗБИРАТ КМЕТ, САМО БОЗЬОВА НЕ
В изборните правила за кмет на община няма промени, но такива са факт в изборите за кмет на кметство. На последните местни избори през есента на 2011 г. право да гласуват за кмет на кметство имаха жителите на населени места с над 350 жители. По силата на това 7 селища в община Велинград не избираха кмет - Бозева, Бутрева, Враненци, Горна Дъбева, Цветино, Чолаково и Юндола. Сега границата е свалена на 100 жители, което означава, че кметски избори ще се проведат в 19 населени места. Единствено Бозьова няма да гласува за свой кмет, защото наброява по-малко от 100 човека. Кметът Иван Лебанов вече издаде заповед, с която се отчитат извършените административно-териториални промени с отделянето от община Велинград на Сърница, Медени поляни и Побит камък. Определени са 19-те кметства, в които ще се проведат избори за кмет: Бутрева, Горна Дъбева, Враненци, Чолаково, Цветино, Юндола, Света Петка, Всемирци, Долна Дъбева, Алендарова, Пашови, Кандови, Кръстава, Горна Биркова, Рохлева, Биркова, Абланица, Драгиново и Грашево.
ПРЕНАРЕЖДАМЕ КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
Една от големите промени в предстоящите местни избори е възможността да гласуваме за общински съветници с преференции. Системата с преференциално гласуване бе въведена на изборите за Европейски парламент и за Народно събрание и доведе не само до очакваните от партиите, но и до неочаквани резултати - феномена “15/15”, избирането на кандидати от последните места в листите за сметка на поставените на по-предни позиции, вътрешни конфликти и борба за преференциални гласове в рамките на една и съща партийна листа. На местно ниво всички позитиви и негативи на преференциалното гласуване ще станат още по-видими, защото голям брой кандидати ще се борят за разпределението на ограничен брой гласове. Смело може да се прогнозират люти битки между кандидатите за общински съветници за всеки глас на роднина, приятел, симпатизант и т.н., защото сегашната система дава възможност за пренареждане на листите с малък брой преференциални гласове. Нововъведението ще създаде огромна работа на секционните избирателни комисии и се чака трудно броене и “крайно класиране” за заветните 29 места в Общинския съвет.
НОВА ХРОНОГРАМА ЗА ИЗБОРИТЕ
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи хронограмата за изборите на 25 октомври с всички срокове, които текат 2 месеца преди изборния ден. За разлика от всички досегашни избори, този път ЦИК дава възможност за избор на датата за провеждане на балотажа за кмет. Според хронограмата балотажът може да се проведе на 31 октомври (събота) или на 1 ноември (неделя). Решението ще се взима от общинските избирателни комисии (ОИК), които досега не са имали такива правомощия.
Според хронограмата всички кандидати за кметове и общински съветници трябва да се регистрират в ОИК до 22 септември 2015 г., а на следващия ден ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетините. Първи ще станат известни имената на независимите кандидати, които ще трябва да се регистрират в ОИК, за да започнат да събират задължителната подписка в своя подкрепа.
С покана към парламентарно представените партии от 13 август кметът Иван Лебанов определи дата за преговори и съставяне на Общинската избирателна комисия във Велинград. Преговорите са насрочени за 20 август 2015 г., с което изборната машина тръгва на бързи обороти и на местно ниво.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай