Велинград - online - За първи път местни избори с преференции + референдум 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За първи път местни избори с преференции + референдум
Публикувано 2015-08-18 18:01:54 от Темпо

На 11 август бяха обнародвани два указа на президента Росен Плевнелиев, с които бяха насрочени местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г. Датата се знаеше предварително, но указите задвижиха цялата изборна процедура, в която този път ще има редица нови моменти:

ИЗБОРИ 3 и 4 в 1
За първи път местните избори ще се проведат заедно с национален референдум. Към сложната организация на местния вот сега се добавя още една бюлетина за референдума, който политическите пазарлъци в Народното събрание сведоха само до един въпрос - за или против електронното гласуване. Въпреки събраните над половин милион подписa за референдум с 3 въпроса, парламентарните партии отнеха на гражданите правото да изразят мнението си за мажоритарна избирателна система и задължително гласуване.
Освен с бюлетина за референдума, ще гласуваме с още 2 или 3 бюлетини - за кмет на община, за кмет на кметство и за Общински съвет. Така вотът на 25 октомври става 3 или 4 в 1.
19 СЕЛА ИЗБИРАТ КМЕТ, САМО БОЗЬОВА НЕ
В изборните правила за кмет на община няма промени, но такива са факт в изборите за кмет на кметство. На последните местни избори през есента на 2011 г. право да гласуват за кмет на кметство имаха жителите на населени места с над 350 жители. По силата на това 7 селища в община Велинград не избираха кмет - Бозева, Бутрева, Враненци, Горна Дъбева, Цветино, Чолаково и Юндола. Сега границата е свалена на 100 жители, което означава, че кметски избори ще се проведат в 19 населени места. Единствено Бозьова няма да гласува за свой кмет, защото наброява по-малко от 100 човека. Кметът Иван Лебанов вече издаде заповед, с която се отчитат извършените административно-териториални промени с отделянето от община Велинград на Сърница, Медени поляни и Побит камък. Определени са 19-те кметства, в които ще се проведат избори за кмет: Бутрева, Горна Дъбева, Враненци, Чолаково, Цветино, Юндола, Света Петка, Всемирци, Долна Дъбева, Алендарова, Пашови, Кандови, Кръстава, Горна Биркова, Рохлева, Биркова, Абланица, Драгиново и Грашево.
ПРЕНАРЕЖДАМЕ КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
Една от големите промени в предстоящите местни избори е възможността да гласуваме за общински съветници с преференции. Системата с преференциално гласуване бе въведена на изборите за Европейски парламент и за Народно събрание и доведе не само до очакваните от партиите, но и до неочаквани резултати - феномена “15/15”, избирането на кандидати от последните места в листите за сметка на поставените на по-предни позиции, вътрешни конфликти и борба за преференциални гласове в рамките на една и съща партийна листа. На местно ниво всички позитиви и негативи на преференциалното гласуване ще станат още по-видими, защото голям брой кандидати ще се борят за разпределението на ограничен брой гласове. Смело може да се прогнозират люти битки между кандидатите за общински съветници за всеки глас на роднина, приятел, симпатизант и т.н., защото сегашната система дава възможност за пренареждане на листите с малък брой преференциални гласове. Нововъведението ще създаде огромна работа на секционните избирателни комисии и се чака трудно броене и “крайно класиране” за заветните 29 места в Общинския съвет.
НОВА ХРОНОГРАМА ЗА ИЗБОРИТЕ
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи хронограмата за изборите на 25 октомври с всички срокове, които текат 2 месеца преди изборния ден. За разлика от всички досегашни избори, този път ЦИК дава възможност за избор на датата за провеждане на балотажа за кмет. Според хронограмата балотажът може да се проведе на 31 октомври (събота) или на 1 ноември (неделя). Решението ще се взима от общинските избирателни комисии (ОИК), които досега не са имали такива правомощия.
Според хронограмата всички кандидати за кметове и общински съветници трябва да се регистрират в ОИК до 22 септември 2015 г., а на следващия ден ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетините. Първи ще станат известни имената на независимите кандидати, които ще трябва да се регистрират в ОИК, за да започнат да събират задължителната подписка в своя подкрепа.
С покана към парламентарно представените партии от 13 август кметът Иван Лебанов определи дата за преговори и съставяне на Общинската избирателна комисия във Велинград. Преговорите са насрочени за 20 август 2015 г., с което изборната машина тръгва на бързи обороти и на местно ниво.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води