Велинград - online - Обсъжда се 10-годишен план за действие за глухарa 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Обсъжда се 10-годишен план за действие за глухарa
Публикувано 2015-08-25 09:27:28 от Темпо

Българската фондация “Биоразнообразие” разработи “План за действие за глухара” по задание на Министерството на околната среда и водите. Планът е за 10-годишен период и е част от ангажиментите на България по Конвенцията за опазване на европейската флора и фауна и природните местообитания. Неговата цел е да очертае заплахите за вида и мерки за опазването му.

Най-тежката птица в България е включена в Червената книга като застрашен вид с много висок риск от изчезване. В Европа ареалът му на разпространение е от Иберийския полуостров и Шотландия до Сибир, в планините на Западна, Централна и Южна Европа и Русия. Интересно е, че разпространението му зависи до голяма степен от това на белия бор и черната боровинка. Като се има предвид този факт, не е изненада, че най-голямата популация на глухари в България е в Западните и Централните Родопи. Данните сочат, че през 1933 г. числеността на глухарите в Родопите е била 4500. Тридесетина години по-късно броят е спаднал почти наполовина, а след 2000 г. те наброяват 2060.
Според оповестените в плана цифри след 2000 г. най-голям брой глухари обитават на територията на Държавно ловно стопанство “Чепино” - 261 птици. Публикувани са и данни от справки на държавните горски стопанства в Родопите за периода от 2005 до 2014 г. Според тези данни на територията на ДГС “Алабак” през 2005 г. е имало 3 глухаря, а през 2014 г. те са 11. В ДГС “Селище” броят им расте от 5 на 21 през миналата година, а в Учебно-опитното горско стопанство на Юндола преди 10 г. глухарите са били 5, а през 2014 г. - само един. Намаляват глухарите и на територията на ДГС “Чепино” - от 273 през 2005 г. на 120 през 2014 г. Общо в Западните Родопи през 2014 г. са преброени 1211 глухари, като популацията на застрашената птица е най-голяма отново в региона около Велинград.
От 11 до 14 август 2015 г. се проведе поредица от обществени обсъждания на плана, а до 28 август 2015 г. заинтересованите граждани и организации могат да дадат свои становища. Планът бе обсъден и в Регионалната дирекция по горите - Пазарджик, откъдето дойде предложение за забрана на сечта в токовищата на глухари. Обсъден е и вариант за забрана отстрела на глухари в токовища, където техният брой е по-малко от 3.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води