Велинград - online - С духа на Алеко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

С духа на Алеко
Публикувано 2015-09-08 09:21:21 от Темпо

Под това мото на 30 август 2015 г. на Черни връх, Витоша се проведе Националният туристически събор по случай 120 години от първото организирано изкачване на върха по покана на Алеко Константинов с цел учредяване на Клуб на българските туристи.

“Невероятно, наистина, но факт: 300 души на Черни връх!” - така възкликва партриархът на българския туризъм при вида на картината, която представлява върхът при изгрев слънце на 28 август 1895 г. В оригиналната “Покана” на Щастливеца се проявява за първи път известният лозунг на българския туризъм: “Изучете България, за да я обикнете”, казан според него в пътеписите на Иван Вазов.
Черни връх е любим туристически обект и с право се счита за люлка на българския туризъм. Ако днес любителите на планината могат да го изкачат за ден, използвайки лифт или път с добра проходимост за коли и автобуси, а също по добре маркирани пътеки, някога такова пътешествие е изисквало голям опит за преодоляване на трудни участъци и е представлявало рисковано начинание. Затова е и вълнението, което изпитва Алеко, оценявайки “онзи въодушевен фантастически устрем към небесата, чрез хиляди препятствия, онова стремително катерение по храсталаци, по камънаци на десетки наелекризирани групи, фантастична картина, осветена феерически от пълната луна” на ентусиасти с различни професии от Северна България (само от Свищов са 25), от София - 28, от Южна България - 50, от Македония, Добруджа, Бесарабия, Турция, Сърбия. Между тях е и патриархът на българската литература Иван Вазов, чието пътеписно и поетично творчество подготвя почвата за създаване на организирано туристическо движение у нас. Началото е неимоверно бляскаво.
120 години по-късно последователите на Алеко сториха поклон пред този величав българин, всеотдаен, изпълнен с обич, стремящ се към щастие, за да остане завинаги Щастливеца. Хиляди бяха любителите на природата, решили в този ден да изкачат Витошкия 2290-метров първенец - от 3-годишни малчугани, които лазеха упорито нагоре до достолепните ветерани, заслужили юбилейни грамоти, значки и медали за активна туристическа дейност през годините - Неда Панайотова, председателката на Туристическо дружество “Юндола” Велинград, е сред тях!
А панорамата от върха напомня една изповед на Вазов: “Чини ми се, че никоя земя на света не е тъй красива” - на юг са величествените върхове на Рила и по-ниската Верила, на изток е Лозенската планина, зад нея ихтиманска Средна гора, на север е веригата на Стара планина от Ком до Ботев връх, а на запад се разстилат по-ниски планински вериги Люлин, Вискяр, Руй и други. И всичко това можеше да се види в този топъл, слънчев августовски ден! Ден на признателност, ден на равносметка, ден за определяне насоките за развитието на туристическото движение в България: да запазим наследеното от Алеко непокътнато и да го умножаваме. Защото всичко, което Алеко Константинов е написал като идеи за развитието на туризма, е актуално и днес: опознаване на културно-историческото наследство, създаване на мрежа от туристически маршрути, работа с младежта, изграждане на туристически хижи и заслони.
А кой ще ни каже истина ли е, че е продаден строеният от туристите на Велинград Туристически дом “Кисловодск”, стопанисван от Българския туристически съюз?
Данка Тодорова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай