Велинград - online - Подкрепа за ключовите проекти “Сютка” и “Перелик” на регионално ниво 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Подкрепа за ключовите проекти “Сютка” и “Перелик” на регионално ниво
Публикувано 2015-09-08 09:49:09 от Темпо

На 1 и 2 септември Велинград стана домакин на поредното заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен район (ЮЦР) под председателството на Трендафил Величков - областен управител на област Пазарджик. В БЛЦ “Камена” присъстваха още областните управители на Смолян - Недялко Славов, на Кърджали - Илия Илиев, както и кметовете на Панагюрище - Никола Белишки, на Ракитово - Любомир Петков и на Сърница - Неби Бозов.
Община Велинград беше представена от Дияна Кехайова, председател на Общинския съвет и от гл. арх. Тодор Енев. В работата се включиха представители на няколко министерства (на регионалното развитие и благоустройството и на туризма), държавни агенции (“Пътна инфраструктура”) и неправителствени организации.
В дневния ред на заседанието имаше и точки по въпроси и проблеми от област Пазарджик и особено представяне на възможностите за развитието на туризма на територията на ЮЦР с акцент върху два ключови проекта: Високопланински спортно-туристически комплекс “Сютка” и Спортно-туристически център “Перелик”.
Кметовете представиха актуални проблеми за своите градове и общини, както и наложителни мерки за подобряване на пътната инфраструктура, което е задължително за развитието на туризма. Кметът на Ракитово Любомир Петков се обърна с категоричното настояване към представителя на АПИ да се ремонтира 4 километровата отсечка републикански път от гара Костандово до разклона на Чуката, чиято настилка не е в добро състояние. Неби Бозов, кмет на Сърница, също настоя за пълната рехабилитация на пътя Велинград - Сърница и поиска съдействието на РСР, за да може по-бързо най-новата община в България да фигурира в документите на държавните институции. Странно, но вече 8-9 месеца община Сърница ”е пропускана” от държавната администрация. Като пример беше посочено, че Сърница не е включена в бюджета за 2016 г., както и в районирането на Западните Родопи.
За проекта “Сютка” архитект Т. Енев припомни, че борбата за него е започнала още през 2003 г. и досега са успели да се преборят” с изискванията на “Натура 2000”, с претенциите на еколозите за опазване обиталищата на глухари, мечки и вълци, дори и със “захапаната” земя чужда собственост. Изработен е устройствен план на община Велинград, в който е включена и територията за изграждане на две ски писти и 11-километрова въжена линия от Клептуза до връх Сютка. Има и одобрението на МРРБ и МОСВ. Остава да продължат съвместните усилия на двете общини (Велинград и Ракитово) за осъществяването на проекта и намирането на инвеститори. Любомир Петков изрази мнение, че на последния проект не му трябва бетон. Нужно е да се изработи общ устройствен план на двете общини за района около връх Сютка. Дияна Кехайова допълни, че за община Велинград е важно да се изпълни проекта “Сютка”, защото ще има възможност да се намали и без това високата безработица в района, а и двете специализирани учебни заведения (ПГИТ „Алеко Константинов” и колежът по туризъм) предоставят всяка година кадри за туристическия бизнес. Свилен Топчиев от гражданското сдружение “Суткя” заяви, че според тяхното виждане идеята за Сютка не е само писти и изсичане на гори (Сютка не е гол връх, той е горист, обрасъл е с годините). В този район има много история, останки от тракийски и римски крепости, стари светилища и пътища. Необходимо е да се съчетаят всички възможности, които дава този район и да се използва целогодишно за туризъм, като се съхраняват природните ресурси и се съобразяваме с еколозите.
На заседанието беше решено РСР на ЮЦР да даде своята подкрепа пред ресорните министерства за проектите “Сютка” и “Перелик”, които няма да си пречат, а могат да се изграждат и развиват паралелно в областите Пазарджик и Смолян.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай