Велинград - online - За първи път от години: Нито един независим кандидат за общински съветник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За първи път от години: Нито един независим кандидат за общински съветник
Публикувано 2015-09-22 18:15:59 от Темпо

В трите съседни общини Велинград, Ракитово и Сърница няма регистриран нито един независим кандидат за общински съветник. Това е един от феномените на предстоящия вот за местните парламент, в които изборът на избирателя е сведен само до представители на политически партии и коалиции.

Защо независимите кандидати за съветници останаха в историята? Отговорът се крие във фактите от историята. Най-голям брой независими съветници работиха в местния парламент на Велинград в периода 1999-2003 г. - те бяха петима и дори успяха да направят своя представителна група. В мандата 2003-2007 г. влезе само един независим общински съветник. На местните избори през 2007 г. имаше бум на независими съветници - рекордните 24 кандидати. Крайният резултат бе разочароващ за всички тях - нито един не събра достатъчно гласове, за да покрие изискваната от закона общинска избирателна квота. През 2011 г. като независими се кандидатираха само двама, но и те не намериха място при разпределението на 29-те мандата за общински съветници.
При сегашната избирателна система мераклиите за Общинския съвет са си направили сметката, че влизането с партийна листа е и по-лесно, и по-сигурно. Много примамлива е възможността, която дава преференциалното гласуване - с далеч по-малък брой “лични” гласове даден кандидат на неизбираема позиция в крайна сметка да се окаже избран. Преференциите ще родят следващия изборен феномен, който ще стане видим още в започващата предизборна кампания. Този път изборите за общински съветници няма да бъдат само партийна, а и лична битка, в която повече от всеки друг път ще се включат родове, близки, приятели, подчинени, съседи и т.н. Изборите ще са интересни, друг е въпросът какви ще са резултатите...
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай