Велинград - online - Фотоизложба разказва за свещените мегалити 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фотоизложба разказва за свещените мегалити
Публикувано 2015-10-27 17:36:08 от Темпо

На 15 октомври в Историческия музей в присъствието на граждани и ученици от СОУ “В. Левски”, водени от класната си Цв.Тошева и учителката по история К. Бакалова, от ОУ “Хр. Ботев” с преподавателката по български език и литература Анета Милова-Петрова и от СОУ “М. Драгинов” със своята учителка Венета Тодорова, директорът на музея Снежана Велева откри фотоизложбата “Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството”. Тя е дело на доц. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло “Акад. Георги Наджаков” при БАН.
Изложбата е създадена през 2008 г. с подкрепата на Димитър Колев от Института по астрономия при БАН и оттогава се обогатява непрекъснато. През 2009 г. изложбата гостува в нашия музей, но в по-съкратен и вид и под надслов “Мегалитите на Балканите”.
Тази фотоизложба трябва да бъде видяна от много хора, за да видим и научим що е това мегалит или долмен и как християнството се е вграждало в долмените през вековете. Ще видим и научим повече за Кръстов връх и Кръстова гора, за “Глухите камъни” в Харманлийско, за Източните Родопи и Перперек - Перперикон, защо е свещена и сакрална Странджа планина, за раннохристиянската базилика “Николица” край Ракитово, заради Гергевана - връх Острец и заради тракийското светилище и параклиса “Св. Илия” над Клептуза и не на последно място заради светилищата на тракийския конник, открити в различни части на страната ни.
Доц. Цонев помоли, ако някой е видял нещо, което да го е заинтересувало, нека се обади и бе много изненадан, че и в Чепинско има селище с името Побит камък. Той изрази желание да отиде в село Побит камък и да го види, а етнологът на музея Георги Куманов му обеща подкрепа. Изложбата ще бъде открита за посетители от 15 октомври до 15 ноември.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола