Велинград - online - “Мантарица” все още пази редки видове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Мантарица” все още пази редки видове
Публикувано 2015-11-04 09:20:05 от Темпо

РИОСВ - Пазарджик представи резултатите от проекта за устойчиво управление на резерватите “Купена”, “Мантарица”, “Беглика” и “Дупката”. Разработени са 4 плана за осигуряване на устойчиво и дългосрочно управление, след като е получена обстойна информация за състава и състоянието на горите, на флората и фауната в резерватите, за процесите, които се развиват в екосистемите и възможностите за развитие на туризъм с оценка на рисковете.

При теренните проучвания в резерват “Мантарица”, част от който попада на територията на община Ракитово, са регистрирани редките видове трипръст кълвач и пернатонога кукумявка. И двата вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са с ограничено разпространение, а пернатоногата кукумявка е включена в Червената книга на България с категория „уязвим”. И двата вида са представители на бореалната фауна, разпространени в България високо в планините и то с единични находища. Обитават стари иглоистни гори, предпочитайки смърча. Установяването им е доказателство, че те все още се срещат на територията на резерват “Мантарица”, макар и с ниска численост.
Благодарение на проекта са благоустроени и обезопасени четири пътеки за посетители, което ще предизвика по-голям интерес към резерватите. Изготвени са информационни материали, популяризиращи защитените територии в Пазарджишка област и сайт. Проектът е финансиран от ОП “Околна среда 2007-2013” с 415 000 лв.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води