Велинград - online - Производствената практика - крачка към дуалното обучение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Производствената практика - крачка към дуалното обучение
Публикувано 2015-11-04 09:40:15 от Темпо

Дуалната система е специфичен модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа във фирма. С този модел се елиминира проблемът с липсата на стаж, който пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище.
Фирмите си спестяват разходите и времето за обучаване на новоназначените служители, защото те вече имат необходимите знания и умения.
Дуалното обучение дава възможност за усвояване на професионални умения чрез работа. ПГИТ “Алеко Константинов“ във Велинград има възможност да обучава своите ученици в реална работна среда благодарение на производствена практика в някои от най-реномираните хотели и ресторанти в курорта. На 28 октомври 2015 г. помощник директорът по производствената дейност на гимназията инж. Тодорка Ланджова посети практическите занимания на XII Б клас със специалност “Бизнес администрация” и професия “Офис мениджър” в четиризвездния SPA хотел “Рич”. Учениците и техният наблюдаващ учител Радослав Райчев, главен учител и специалист по иконимика и мениджмънт, имаха удоволствието да бъдат част от откровен разговор - работна среща със Златко Златанов, собственик на SPA хотел “Рич” и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград.
Г-жа Ланджова представи на г-н Златанов бъдещите професионалисти и изрази задоволството си, че те имат възможност да се обучават в хотел с традиции и престиж в качествено обслужване в сферата на туризма. Тя сърдечно благодари на г-н Златанов, както за отделеното ценно време, така и за дългогодишната им съвместна работа, изразяваща се в обучаване на ученици от гимназията в реална работна среда и придобиване на опит в обслужването на клиентите рамките на европейския проект “Ученически практики”.
Пред бъдещите професионалисти г-н Златанов акцентира върху началото на кариерата си като ресторантьор и неговата лична мотивация за професионално израстване в бизнес средите. Той отбеляза, че за успешен бизнес е изключително важно да познаваш потребностите на клиентите и да откриеш свободните пазарни ниши, които чрез правилна бизнес концепция и подходящ маркетинг могат да доведат до желания успех. В целия процес на бизнес планирането г-н Златанов отбеляза съществената роля на мениджъра на туристическия обект. Негова отговорност е разработването на стратегии за цялостно развитие на бизнеса и такива за ограничаване на вредните влияния от външната среда. Управляващите трябва да работят съвместно с персонала, за да се постигне качествено обслужване на гостите на хотела. Необходимо е персоналът да бъде правилно мотивиран и да притежава етикет и професионално отношение като цяло. Относно бъдещите си планове за развитие той сподели, че се стреми да създаде един истински петзвезден хотел, който предлага не само материална база на отлично ниво, но също и обслужване, което гарантира комфорта и приятните емоции на клиентите.
Учениците слушаха с интерес и участваха активно в разговора. Г-н Златанов беше изключително изчерпателен в изложението си, затова въпроси от страна на учениците не се появиха. Той, от своя страна обаче, реши да зададе няколко въпроса относно качествата, които се търсят при подбор на персонала при интервю за работа на рецепция и в ресторант. Естествено, дванадесетокласниците назоваха основните критерии на работодателите и доказаха, че са подготвени адекватно за пазара на труда.
В края на работната среща всички присъстващи бяха удовлетворени от съвместната си работа. Г-жа Ланджова и г-н Райчев отново благодариха за ценните уроци от такъв изявен хотелиер и изразиха надежда, че съвместната работа на ПГИТ “Алеко Константинов” и SPA хотел “Рич” и за напред ще бъде все така ползотворна и успешна. Г-н Златанов пожела на бъдещите професионалисти да работят все така упорито, защото вярва, че младите амбициозни и интелигентни хора са бъдещето на хотелиерството в града и в областта. Освен това той смята, че просперитетът на града е тясно свързан с развитието на туризма и всички заедно трябва да работим за утвърждаването на Велинград като SPA курорт на международнo ниво.
Радослав Райчев, гл. учител в ПГИТ “Ал. Константинов”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай