Велинград - online - Театърът подготвя изненади за юбилея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Театърът подготвя изненади за юбилея
Публикувано 2015-11-04 09:42:22 от Темпо

“Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников се завръща на велинградска сцена в сценичен вариант на режисьора-актьор Мариус Донкин. С тази толкова българска пиеса Народно читалище “Отец Паисий-1893” ще отбележи 120 години от първата театрална постановка в Лъджене. Юбилеят ще честваме през май 2016 г., но репетициите на самодейците вече започнаха и между тях разговаряме с г-н Мариус Донкин:

- Г-н Донкин, след толкова години още ли сме в криворазбраната цивилизация?
- 120 години е достопочтена възраст, с която малко читалища в България могат да се похвалят - Свищов, Лом, Шумен... Когато се заражда чилищната едйност, една от първите изяви е “театрото”. За юбилея във Велинград избрахме “Криворазбраната цивилизация” - заглавието подсказва възможността да имаме и гражданска позиция за времето, в което живеем. Театърът и особено хората, които непрофесионално се занимават с него, имат право и дори са длъжни да изразяват социална позиция. В древна Гърция театралните състави са се ползвали с изключителни права, по време на война те са играли една вечер на едната войска, следващата вечер на другата и т.н. Надяваме се, като привърженици на традицията, да имаме подобни права и сега - не сме политически зависими, имаме право на свободни позиции.
“Криворазбраната цивилизация” извежда въпроса ние ли сме толкова калпави, та от времето на Д. Войников не сме мръднали или нашите класици са толкова гениални, че са предвидили бъдещето. Надявам се, че отговаряйки на този въпрос пред себе си, ще променим начина си на живот. С тази постановка ние имаме и предложение за решение, което ще споделим със зрителите. Спектакълът е сглобен, премиерата ще бъде през май догодина, а след това ще играем на Празниците на културата и на поредица от фестивали.
- С какво този юбилей ще бъде различен?
- 15 години работим заедно с читалище “Отец Паисий-1893” във Велинград и удовлетворението е голямо, защото колегите всеки път се радват на уважение тук и в страната. Няма спектакъл, който да не е получил по няколко награди от фестивали с национално и международно участие. Аз никога и никъде не ходя с тях на фестивали и конкурси, но съм чул високите оценки на театрални авторитети като проф. Надежда Сейкова, Виолета Гиндева, Иван Кондов, Юрий Ангелов, проф. Васил Стефанов и др. Няма и спектакъл, който да не си е “извадил” парите, които са изразходвани за неговото създаване, макар че театърът не бива да се измерва с пари. Най-ценното е, че от сцената хората даряват любов към изкуството и работят професионално.
Имам стара мечта и тя е старите спектакли да не падат от програмата - велинградският любителски театър да покаже, че през сезона има не едно представление, а репертоар. Затова ще възстановим пиесата “Оркестър “Титаник” на Христо Бойчев и още две комедии, а за самият юбилей има вариант програмата да бъде в няколко вечери.
Имам и амбицията да предложа на местни артисти предизвикателството на един много труден жанр в театър, който е за майстори - монодрамата. Театърът е колективно изкуство, но в монодрамата зрителят се превръща в партньор на артиста и така всяка вечер спектакълът е различен като емоция, философия, интелектуален багаж, изключително е приятно за актьора да се съобразява и да диша с друг ритъм. Във Варна аз правя международен фестивал на монодрамата, а във Велинград ми се иска да дам възможност на най-опитните и да видим докъде ще стигнем.
Към велинградския любителски театрален състав Мариус Донкин е отправил и още едно интересно предложение: да изиграят постановката “Безумна фамилия” заедно с известни професионални актьори, които веднага са откликнали и са дали съгласието си за участие на велинградска сцена. За нашите актьори това е голямо предизвикателство, но и голям шанс, а за публиката би било огромно удоволствие. Има какво да очакваме от предстоящия 120-ти юбилей на театъра!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води