Велинград - online - Победители и победени в новия Общински съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Победители и победени в новия Общински съвет
Публикувано 2015-11-04 10:07:26 от Темпо

В седмия поред местен парламент след 1989 г. жителите на община Велинград избраха съветници от 8 различни листи. До момента в два последователни мандата във велинградския Общински съвет работиха съветници от 7 политически групи.

На 25 октомври 2015 г. за Общински съвет гласуваха 18 942 избиратели. Заради новата система с преференциите броят на недействителните бюлетини стигна рекордните 2427 или 12.8% - за сравнение преди 4 г. недействителните бюлетини в този вот са били повече от два пъти по-малко - 1187. Рекорден брой недействителни бюлетини има в секция 20, където гласуват избирателите от ромската махала Анезица - там са отчетени 150 недействителни бюлетини за ГЕРБ и 50 за МК “Патриоти”.
Действителните бюлетини са 16 213 и на тази база бе определена общинската избирателна квота от 560 гласа. Това е минималният брой гласове, който дава право на партиите и коалициите, събрали 560 и повече гласове да участват в разпределението на 29-те мандата в Общинския съвет. На тези избори общинската избирателна квота е значително по-ниска от изборите през 2011 г., когато беше 692 гласа и през 2007 г. - 683 гласа. Една от причините е отделянето на община Сърница, заради което намалява общият брой на избирателите.
Разпределението на мандатите показва ново съотношение между политическите партии и местните коалиции. За разлика от 2011 г. мястото на първа политическа сила в община Велинград спечели ГЕРБ, при това изпреварвайки досегашните лидери ДПС със съкрушителна преднина. Листата на ГЕРБ с водач кандидатът за кмет Костадин Коев събра 4483 гласа, които осигуряват на партията 10 места в Общинския съвет - с 1 повече от предишния мандат.
С незапомнено скромен резултат от 2054 гласа ДПС с водач Делян Пеевски става втора политическа сила и ще има една четирима общински съветници - с 5 по-малко от досегашните 9. В сравнение с 2011 г. ДПС губи повече от 3000 гласа и причината не може да бъде единствено отделянето на община Сърница, от където на последния местен вот движението е получило малко над 800 гласа. Очаквано депутатът Делян Пеевски се отказа от съветническото място във Велинград и така съветник ще бъде следващият в листата на ДПС Искрен Тюфекчиев.
На престижната трета позиция в местния парламент е Местната коалиция “Бъдеще за община Велинград”, за която гласуваха 1759 избиратели. От листата с водач Пламен Мавров влизат четирима съветници, което е безспорен успех за създадената месец преди изборите формация.
На четвърто място по брой гласове се класира БСП с 1508 гласа и 3 места за съветници начело с Георги Янчев. Сравнението с преди 4 години показва отстъпление от позициите за БСП - около 400 гласа и 1 мандат по-малко.
Пети резултат са спечелили кандидатите от Местна коалиция “Патриоти” с водач на листата Александър Гагов. Те събират 1132 гласа и ще запазват досегашните си двама представители в Общинския съвет.
Две места спечели и коалиция “Народен съюз”. Водената от Екатерина Каферинова листа получи 1070 гласа и се нареди на шеста позиция в местната политическа класация.
Избирателите поставиха на седмо място по брой гласове Местната коалиция “Заедно за Велинград” с водач Радослав Димов. Коалицията събира 950 гласа и ще има двама съветници. През седмицата избраният с преференции Стойчо Табаков се отказа и съветническото място заема Радослав Петаков.
С 888 гласа в Общинския съвет влиза Социалдемократическата партия, водена от Тодор Ушев. Листата със сериозно лекарско участие също печели 2 места.
И на тези избори първи “под чертата”, които не влизат в новия Общински съвет, са партиите от Реформаторският блок. Листата с водач Даниела Салкина има 552 гласа - само 8 по-малко от общинската избирателна квота. Близо до заветните 560 гласа остана и ЕНП с 520 бюлетини. Двете политически сили ще оспорват резултатите.
В таблицата ясно се вижда разпределението на гласовете по секции (резултатите не са официални). Видимо е, че този път избирателите в кметствата не са дали традиционната масова подкрепа за ДПС. За първи път ДПС губи от ГЕРБ на собствен терен, а и доста други участници са са успели да получат гласове в отделни селища - например МК “Патриоти” в Абланица или СДП в Грашево.
Осемте политически групи в новия Общински съвет са предпоставка за непредсказуеми коалиции през следващия 4-годишен мандат. В момента се сглобява началното мнозинство, което ще видим още на първата тържествена сесия при избора на следващия председател на Общински съвет - Велинград.
Елена Баева

Резултати от изборите за Общински съвет - Велинград 1. ГЕРБ 4483 2. ДПС 2054 3. МК “Бъдеще за общ. Велинград” 1759 4. БСП 1508
5. МК “Патриоти” 1132
6. КП Народен съюз 1070
7. МК “Заедно за Велинград” 950
8. СДП 888
9. Реформаторски блок 552
10. ЕНП 520
11. ОБТ Български лейбъристи 427
12. Атака 212
13. АБВ 205
14. Нова алтернатива 172
15. НФСБ 155
16. ДДЗ 76
17. Евророма 50

НОВИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
ГЕРБ: Любомир Перчинков, Красимир Алендаров, Чавдар Калъчев, Ирина Шумарева, Валентин Бозев, Сашка Целева, Богдана Пашева, Идрис Пашалиев, Боян Бозьов, Жеко Чешмеджиев
ДПС: Умер Кергин, Пламен Хаджиев, Бельо Мандражиев, Искрен Тюфекчиев
МК “Бъдеще за Община Велинград”: Пламен Мавров, Рахим Енгяк, Радка Димитрова, Дияна Кехайова
БСП: Георги Янчев, Венко Бозев, Никола Делиев МК “Патриоти”: Александър Гагов, Тодор Шейнов КП “Народен съюз”: Екатерина Каферинова, Александър Даскалов
МК “Заедно за Велинград”: Радослав Димов, Радослав Петаков
Социалдемократическа партия: Тодор Ушев, Орце Орцев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води