Велинград - online - Известен треньор по тенис на маса стана приятел на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Известен треньор по тенис на маса стана приятел на Велинград
Публикувано 2015-11-17 08:21:22 от Темпо

Дневният център за възрастни хора с увреждания във Велинград посрещна интересен гост - Младен Лижев, национален треньор по тенис на маса, който от години живее и работи в Чикаго, САЩ. “Виновник” за срещата с него е г-жа Стойка Станоева, която го нарича “колега по съдба”. Една по-различна съдба на емигрант, в чийто думи личи дълбока любов към България: “Когато отидох в САЩ, целунах там земята. Сега целувам земята тук, в България. Тук съм се родил, тук съм получил образование, родината ми даде всичко това, което съм там. Не там, а тук е раят!”

В България Младен Лижев завършва ВИФ (Висш инститет по физкултура, сега НСА). Прави солидна кариера и стига до поста държавен треньор по тенис на маса. През 1996 г. пристига в САЩ, където благодарение на друг българин - Чавдар Радев, се запознава с Ричард МакКафи, генерален мениджър на олимпийския турнир по тенис на маса в Атланта. Американският специалист оценява високо знанията и уменията на нашия сънародник и така той започва работа като треньор в един от най-добрите клубове. Резултатът от тази работа: клубът по тенис на маса на Р. МакКафи в Атланта става № 1 в САЩ, а медалът за високи постижения му е връчен лично от вицепрезидента Ал Гор. Гордост за Младен Лижев е, че има лиценз не само на федерален, а на треньор по тенис намаса за всички 50 щата в Америка. Гордост са и неговите възпитаници - двама от тях са национални шампиони за деца и юноши. Голямата мечта на българския треньор е да създаде и първия български шампион по тенис на маса в САЩ, където спортът е изключително популярен.
Днес Младен Лижев е изправен пред нова идея-предизвикателство: да създаде в Чикаго голям тенис-център, който да бъде първи по рода си в Америка. И да се ползва безплатно от многобройните българи (над 300 000) от всички възрасти и на първо място от българските деца, които живеят в и около Чикаго. Осъществяването на тази идея води Младен Лижев в България, а тук пътищата го доведоха и във Велинград.
В нашия град е трогнат от вниманието, но и изненадан от грижите към възрастните хора с увреждания, на които става пряк свидетел в Дневния център: “За първи път се докосвам до такава организация. Нямам опит, но заради усмивките, които виждам по лицата на възрастните хора, искам да кажа “Браво!” на директорката и на целия персонал”. В разговор с велинградските домакини споделя факти за американската система, където не само държавата, а и много големи асоциации и компании по различни начини помагат на възрастните хора и те се ползват с действителна подкрепа и предимство в обществото. Към възрастните хора в родната България Младен Лижев прави поклон, защото точно те изнесоха най-тежкото време и благодарение на създаденото от тях по света се говори с уважение за нашата страна.
Видяното в Дневния център във Велинград, според г-н Лижев, е модел, който той ще използва в създаването на бъдещия център в Чикаго. Чрез многото снимки, които направи във Велинград и личните си впечатления, ще запознае с дейността на центъра и генералния консул на България там С. Стоилов. Бъдещият спортен център в Чикаго ще бъде част от голямото желание и усилие на българската общност там да продължат и съхранят българските традии. На националния празник 3 март Младен Лижев е организирал турнир по тенис на маса - едно от множеството събития, които сплотяват българите далеч от родината.
Хората от велинградския Дневен център му заръчват: “Да учите младите рано или късно да си дойдат в България! Да ги учите да знаят и да говорят български език, защото много от най-малките не го знаят!” Младен Лижев също има важна заръка: “Нашата цел е да обединяваме българската общност в САЩ. Но искаме да видим единение и желание за обединение и тук, в родината”. Тази среща и тези думи сложиха начало на нещо важно: един приятел в повече, което по думите на госта е най-голямото богатство.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай