Велинград - online - ОНЧ "Св. св. Кирил и Методий-1905" - пазител на българския дух! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОНЧ "Св. св. Кирил и Методий-1905" - пазител на българския дух!
Публикувано 2015-11-17 08:47:15 от Темпо

Вече 110 години, повече от век, Образцово народно читалище (ОНЧ) "Св. св. Кирил и Методий-1905" във велинградския квартал Чепино е център на духовност, пазител на българския фолклор и народните традиции. Достолепната годишнина от създаването на това средише на култура и творчество беше прекрасен повод за празничния концерт, който се състоя в препълнената зала на читалището на 13 ноември. Близо 300 души дойдоха да засвидетелстват своята обич и уважение към таланта, уменията и пословичната всеотдайност на всички участници в съставите и групите към читалището, към всички самодейци и тeхните ръководители.

Тържественият концерт започна с изпълнения на най-малките, бъдещите попълнения в редиците на самодейците. Децата от ЦДГ “Еделвайс”, винаги добри партньори в изявите на читалището, представиха своята патриотична постановка под звуците на песните за Райна Княгиня и за България, която “цела да е, всеки да я знае”. Мажоретният състав към ОУ “Неофит Рилски” заедно с малките мажоретки от детската градина показаха красотата на танците, изпълнени в синхрон.
Сред официални гости на юбилея бяха общинските съветници Георги Янчев и Екатерина Каферинова, Снежана Велева - директор на Историческия музей, директорите на учебни заведения и детски градини Ани Василева, Емил Моллов, Величка Манева, представители на читалища от всички населени места в Чепинската котловина. Поздравителните адреси и поднесените цветя следваха в дълга поредица. И сред тях бяха прочетени поздравите от Министерството на културата, подписано от министъра Вежди Рашидов, от Югозападния университет в Благоевград, от новия кмет Костадин Коев, от новия председател на Общинския съвет Бельо Мандраджиев. Ръководството на читалището изказа своите благодарности към всички спомоществователи, дарили средства за провеждане на тържественото събитие. С помощта на община Велинград и на много фирми и частни лица подготовката и реализацията на юбилея се осъществиха.
В своето слово председателят на читалището Мария Чорбаджиева благодари на всички за положените усилия и всеотдайност през годините и определи делото на самодейците като пазители на националния дух. Г-жа Чорбаджиева награди изявени самодейци за тяхната дейност през годините. Поздравление и благопожелания за родолюбивото дело на читалището поднесе и отец Ангел от храм “Св. вмчк Георги Победоносец” в Чепино. Беше припомнена и част от дългогодишната история на читалището с неговите основатели и първи деятели в лицето на Филип Главеев, Мойсей Праматаров, Миладин Досев, Александър Лачев, Атанас Праматаров, Иван Илиев и още много други.
Концертът продължи с прекрасните изпълнения на ансамбъла за народни песни и танци “Чепино”, който от тази година придоби правото да се нарича и “Представителен”, с главен художествен ръководител Боян Байраков. Зрителите се насладиха на много любими песни и танци, представени от певците, танцьорите и музикантите. Техните изпълнения бяха възнаградени с продължителни ръкопляскания. Аплаузите бяха и за техните ръководители: Георги Василев на мъжката фолклорна група “Чепинци”, Ели Саздова на дамския народен хор, Аделина Пещерска на детския ансамбъл “Чепинче”, Иван Пещерски - на оркестъра. Заслужени поздравления получиха и Иванка Дебелушина - ръководител на детската театрална школа, Олга Билярова - ръководител на мажоретния състав, Надежда Камбурова - ръководител на танцов състав “Надежда”, Енчо Велибашев - ръководител на школата по китара и тамбура и за сътрудничеството на Нина Маврикова.
Естественият финал на тържествената вечер премина във всеобщо изпълнение на православното песнопение “Многая лета”, което беше и своеобразно пожелание на всички: родолюбивата дейност на читалището за опазване и развитие ва българските народни традиции и обичаи - да пребъде!
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води