Велинград - online - Смяната във властта: ГЕРБ и ДПС на силни позиции в общината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Смяната във властта: ГЕРБ и ДПС на силни позиции в общината
Публикувано 2015-11-17 09:11:08 от Темпо

На 12 ноември 2015 г. встъпиха в длъжност новоизбраните кмет на Община Велинград Костадин Коев, кметове на 19 кметства и 29 общински съветници. Всички те се събраха пред сградата на общината, но бяха официално посрещнати от врид кмета Атанаска Хрисчева и по обичая с хляб, сол и мед във фоайето пред голямата залата.

Залата бе препълнена с велинградчани, дошли да присъстват на тържествената клетва и да аплодират своите избранници. Официални гости на церемонията бяха народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев и областният управител Трендафил Величков, а сред публиката бяха областният председател на ДПС Юмер Хамза и шефове на местни горски стопанства.
“Нов избор, нова надежда - това е волята на избирателите”, каза в емоционалното си слово г-жа Хрисчева. Тя заяви, че политическите различия и борби трябва да останат в миналото, защото нашият град и община имат нужда от синхрон между кмета и Общинския съвет, от спокойствие, вяра и надежда. На новите управници тя пожела попътен вятър, а към служителите от Общинска администрация отправи благодарност, че е имала честта да работи с тях. “Бог пред нас, ние след него”, пожела Атанаска Хрисчева.
“В Общинската избирателна комисия работихме заедно хора с различни политически виждания, но имахме една ясна цел: честни и почтени избори. Когато се работи заедно и с ясно определена цел, нещата се случват”, заяви председателят на ОИК - Велинград Иван Василев. Той пожела този стил на работа да бъде продължен от новоизбраните кметове и съветници, на които връчи удостоверенията за избор и благодари на ОА за добрата работа в екип.
С шегата, че по нещо ще прилича на Стефан Данаилов, най-възрастният общински съветник д-р Орце Орцев откри първата тържествена сесия. Той прочете текста на клетвата, с която новите кметове и общински съветници обещаха във всичките си действия да се ръководят от интересите на жителите на община Велинград. Всеки от тях излезе на трибуната и пред присъстващите гражданите подписа своя клетвен лист.
Областният управител Трендафил Величков благодари на предишното ръководство на Община Велинград начело с Иван Лебанов за това, че през техния мандат Велинград се утвърди като СПА столица на Балканите и постави задача на новия кмет Костадин Коев - Велинград е да стане СПА столица на Европа. “Имате моята дума като приятел на Велинград, че ще работим до края на този мандат проектът “Сютка” да бъде реализиран и да предложим туристически пакет от ски и балнеология, какъвто има в много малко европейски курорти”, заяви Тр. Величков. Той подари на кмета Костадин Коев конституцията и сборник закони за местното самоуправление с пожелание всичко, което направи, да бъде не само хубаво, а и законно.
В първата си реч като кмет на Община Велинград Костадин Коев каза, че изборите минаха и сега трябва без пристрастия да продължим напред и да се свърши много работа. Залата аплодира думите му: “Подавам ръка на всички, които искат да работят за каузата Велинград”.
Като доайен по стаж и единствен съветник с 6 последователни мандата реч произнесе и Екатерина Каферинова. Тя пожела здраве и успех на екскмета Иван Лебанов, благодари му за работата през последните 8 години и напомни, че той е име, прославило Велинград и България. Съветът й към новия кмет Костадин Коев бе основен метод в работата му да бъде диалогът с Общинския съвет, бизнеса и всички граждани. На колегите си съветници сподели, че тази зала е нейн втори дом, а да бъде общински съветник - начин на живот и затова за 20 години е отсъствала един път от сесия и нито един път от комисия. За непопулярните решения, който е гласувала, поиска прошка от хората, които е наранила. А на гражданите пожела да бъдат по-активни като коректив на работата в общината.
Първият гражданин, който също пожела да направи изказване, бе София Ключкова, но не й беше дадена думата.
След тържествените речи работата на съветниците продължи с избор на председател на Общинския съвет. Групата на ДПС предложи за поста Бельо Мандраджиев - съветник с два мандата и бивш директор на Бюрото по труда, а групата на БСП издигна кандидатурата на Георги Янчев - два мандата заместник-кмет в екипа на Иван Лебанов. Ирина Шумарева обяви решението на ГЕРБ като най-голяма група в Общинския съвет, че желаят разбирателство и консенсус и затова ще подкрепят другите кандидати.
Избрана бе комисия за провеждане на избора от 5 членове: Жеко Чешмеджиев от ГЕРБ - председател, Александър Гагов от “Патриоти”, Пламен Хаджиев от ДПС, Венко Бозев от БСП и Радка Димитрова от “Бъдеще за община Велинград”. Тайното гласуване се проведе в “тъмна стаичка” в голямото фоайе.
Докато течеше тайният вот, в кметския кабинет Атанаска Хрисчева посрещна кмета Костадин Коев и в присъствието на областния управител Тр. Величков и депутата Д. Гечев му връчи атрибутите на кметската власт. Свещениците от трите църкви във Велинград отец Иван, отец Георги и отец Антон отслужиха водосвет за здраве и благополучие и подариха на г-н Коев икона на българския светец Иван Рилски.
След пауза в залата на Общинския съвет бяха обявени очакваните резултати от гласуването: 17 бюлетини за Бельо Мандраджиев от ДПС, 11 бюлетини за Георги Янчев от БСП и 1 невалидна. Тайното гласуване направи явно сътрудничеството между двете групи, получили най-много гласове на изборите - ГЕРБ с 10 съветници и ДПС с 4 съветници. Видя се и, че нужният 1 глас за мнозинство ще може да бъде осигурен и то не от една, а поне от две други политически групи.
Бельо Мандраджиев, който спечели силната позиция на пръв сред равни в Общински съвет - Велинград, благодари за оказаното му доверие - не като привилегия, а отговорност. Той призова всички да работят заедно, като един отбор, за да могат в края на мандата да се поздравят с успешно свършена работа, а хората да ги запомнят с добро.
Избрана бе комисия от 9 членове (председателят на Общинския съвет и по едни представител на 8-те политически сили), която ще подготви новия правилник за дейността на местния парламент. Насрочена бе и първата редовна сесия, която ще се проведе на 19 ноември (четвъртък) от 9.30 часа в голямата зала на общината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води