Велинград - online - Здравословно ли се хранят децата и учениците 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Здравословно ли се хранят децата и учениците
Публикувано 2015-11-24 09:27:35 от Темпо

Приключи тематичната проверка за идентифициране на основните проблеми в осигуряването на здравословно хранене на децата и учениците в Пазарджишка област. Тя бе извършена от здравни експерти от Регионалната здравна инспекция в периода 15 септември - 30 октомври 2015 г. Проверени са 117 учебни заведения, 80 детски заведения, 3 центъра за настаняване от семеен тип, 6 училищни столове, 15 кухни-майки за кетъринг, 28 автомата за храни и напитки и 20 павилиона за бързо обслужване на територията на училищата.

Пресценътърът на РЗИ съобщи, че при проверките експертите са обърнали особено внимание на съответствието на данните от използваните калкулационни ведомости и седмичните менюта. Проверени са дневният енергиен прием, дневният хранителен прием на витамини и минерални вещества, дневният прием на основни хранителни вещества - белтъчини, мазнини и въглехидрати и среднодневният прием на храни, съобразен с примерния продуктов набор.
Констатации на специалистите са, че в детските заведения среднодневният прием на мляко и млечни продукти е в норма с малки изключения. Млечните продукти, които се предлагат, са предимно сирене, мляко, айрян, таратор, кашкавал и по-рядко извара. Те доставят на организма пълноценни и лесно усвоими белтъчини и калций, спомагат за повишаване на имунитета и укрепват костната система, предпазват от развитие на кариес. На децата се предлагат минимум два пъти седмично пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти - макаронени изделия. Всички детски заведения веднъж седмично са включили в менюто риба или рибно ястие (супа). Спазват се препоръчителните среднодневни количества за месото и месните продукти. Пресните плодове в повечето детски заведения достига препоръчителните норми. Все още в определени дни енергийният състав на храната е под 1100 к.калории, при видимо добро и разнообразно меню. Количеството на общия белтък през всички сезони е в диапазона 30 - 45 грама. Приемът на мазнини и въглехидрати е в границите на препоръчаните от наредбите.
При оценка на менютата в някои дни са регистрирани несъответствия между ястия от менюто и ястия в калкулационните ведомости. Като причина за това е изтъкнато разминаване в заявени и доставени продукти или закъснели доставки, а също така и некачествени продукти, които се връщат от детското заведение. Директорите на детските градини споделят за трудности при изготвяне на менютата, отговарящи на наредбите за здравословно хранене поради ниския им дневен оклад. На директорите е препоръчано да завишат контрола на качеството на снабдяваните продукти. Изводът от проверките е, че храненето в детските заведения в област Пазарджик е на много добро ниво, разнообразно, с включени представители на всички основни хранителни групи.
Храненето на учениците се извършва от 15 кетъринг-фирми или кухни майки. Доставката на храната се извършва в съдове за еднократна употреба. На територията на шест учебни заведения действат ученически столове. Прилагат се здравословни технологии при приготвянето на храната. Почти ежедневно се включва плод - на закуска или като десерт при обедното хранене. Недостатъчно е количеството на предлаганите пресни зеленчуци според сезона. Пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично в менютата. Основен проблем при осигуряване на супа, основно ястие и десерт в обедното меню са средствата, с които разполагат училищата и родителите. В не малък брой от училищата в малките населени места няма обедно хранене поради занижената финансова издръжка за дете на ден, отпускана от съответната община. При предлагане на две ястия в менюто е трудно да се достигнат необходимите стойности на енергия, мазнини, въглехидрати и белтъчини за пълноценно хранене на учениците.
При извършените проверки на автомати за храни и напитки и павилиони за бързо обслужване са констатирани единични случаи на несъответствие на предлагания асортимент с разрешения от Наредба 37.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай