Велинград - online - Започва национален фолклорен семинар “Дръж се, земьо, шоп те гази” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва национален фолклорен семинар “Дръж се, земьо, шоп те гази”
Публикувано 2015-11-24 09:38:02 от Темпо

Любители танцьори, ръководители на танцови клубове от страната идват във Велинград за участие в национален фолклорен семинар. Тази година второто му издание е посветено на българските хора от шопската фолклорна област. За семинара “Дръж се земьо, шоп те гази”, организиран от велинградското сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски, участие са заявили над 100 души.

За първи път интерес към проявата има и от чужбина. Марко Лажич е хореограф и ръководител на клуб за народни танци на фолклорна формация от Република Сърбия. Той научил за семинара от социалната мрежа и от ръководители на български клубове. Сръбският хореогроф се включва в проявата, която ще тече в два етапа.
Първата теоретична част с лекции и дискусии на на тема “Специфика на хората и фолклора от шопската област” ще води доцент Георги Гаров - доказан професионалист в областта на изследванията на традиционната култура и изкуството на фолклорна основа. От 2009 г. е доцент по хореография към катедра “Хореография” във Факултет по изкуствата към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград. Георги Гаров е автор - хореограф и режисьор на редица сценични произведения и на 16 хореографии в телевизионни предавания. Участвал е в реализацията на национални и международни проекти. Автор е на 10 научни публикации.
За участниците в семинара е предвидена и практическа част за разучаване хора от шопската фолклорна област хора. Тази година разучаването на хората ще е под съпровод на жива музика. Кръшни шопски хора ще свири оркестър “Роял бенд” - Благоевград.
Вторият национален фолклорен семинар “Дръж се земьо, шоп те гази” ще се проводе от 27 до 29 ноември в ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905” във Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай