Велинград - online - Фолклорен семинар за шопските хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фолклорен семинар за шопските хора
Публикувано 2015-12-01 09:53:47 от Темпо

От 27 до 29 ноември ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905” във Велинград стана домакин на вече втория фолколорен семинар, който е на път да се превърне в традиционен и национален. Сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски и читалището в кв. Чепино са основните организатори на събитието, което тази година е посветено на хората от шопската етнографска област.
“Дръж се, земьо, шоп те гази!” бе темата на обучението, което премина в два етапа - практически и теоретичен. Характерно за шопските хора е, че те са най-трудни и сложни за изпълнение, но за сметка на това са изключително емоционални и впечатляват с много движения с типични стъпки и подскоци, съчетани с подвиквания и подсвиркване. Като лектор на семинара взе участие отново доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ в катедра “Хореография”.
В семинара участваха танцови състави от Пазарджик, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Девин, Мало Конаре, Попинци и двете танцови групи от Велинград - “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова и “Росица” с ръководител Росица Стоицова. Големият брой танцьори наложи да се направи график за репетициите в залата, тъй като няма достатъчно място и не е удобно едновременно да играят повече от 40 на сцената. Определено Велинград има голяма нужда от изграждането на нова многофункционална зала, която да задоволи нуждата не само за спортни състезания, но и за културни изяви, свързани с концерти, с танцови и театрални постановки. Панагюрище е добър пример за това.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България