Велинград - online - ЖП-гара Велинград посреща 50-годишен немски дизелов локомотив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ЖП-гара Велинград посреща 50-годишен немски дизелов локомотив
Публикувано 2015-12-01 09:57:21 от Темпо

На 5 декември (събота) жп-гарата във Велинград ще бъде домакин на интересно събитие. В 14 часа на гаровия перон ще спре влакова композиция, водена от немски дизелов локомотив “Хеншел”, произведен точно преди половин век. във Велинград юбилейният влак ще бъде посрещнат от Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”.
Очакват се и много гости, сред които са поканени министрите на туризма Николина Ангелкова и на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и др. По този начин ще бъде отбелязана 50-годишнината на немските дизелови локомотиви “Хеншел” в България.
Теснопътният локомотив “Хеншел”, който ще пропътува трасето от Септември до Велинград, е произведен през 1965 г. Машината е ремонтирана в продължение на половин година в Локомотивното депо в Септември от екип под ръководството на инж. Иван Иванов. На жп-гара Велинград ще има демонстрации, ще бъде отслужен водосвет, а присъстващите ще получат и възможността да направят много снимки. Историята на марката “Хеншел” започва през далечната 1810 г. в град Касел, където Георг Кристиан Карл Хеншел основава своя фабрика и се нарежда сред първите строители на локомотиви на територията на днешна Германия.
50-годишният юбилей на този вид дизелови локомотиви се организира от БДЖ и Община Велинград. Събитието предхожда още един юбилей - на 9 декември ще бъдат чествани 70 години от откриването на жп-линия от Септември до Добринище. Все годишнини, които са сериозен повод за подновяване на важния дебат не само за миналото, а най-вече за бъдещето на теснолинейката.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води