Велинград - online - Празнична равносметка на проблемите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празнична равносметка на проблемите
Публикувано 2015-12-08 10:24:22 от Темпо

Над 120 членове на общинските организации “Зорница” и Съюза на слепите се събраха на 3 декември в ресторант “Чинарите”, за да отбележат международния ден на хората с увреждания. Денят е учреден от ООН през 1992 г. и е повод за равносметка за направеното от държавата и обществото за хората с увреждания, каза в речта си Катя Славова, председател на “Зорница”. Тя зададе въпросите “Справяме ли се, по-добре ли живеем, разбрани ли сме, имаме ли отклик?” и отговори на всеки от тях с “да”.
Положителна бе и преценката на взаимоотношенията с местната власт, подкрепена от присъствието новия кмет Костадин Коев и финансовото подсигуряване на празника. С щедрост и благородство за празничната трапеза помогнаха още Кирил Желев, Магдалена и Лазар Михайлови, Стойка и Петър Попови и др.
3 декември бе и повод отново да се назоват най-големите проблеми на хората с увреждания в България. На първо място е изолацията заради недостатъчно пригодената инфраструктура - дори в поликлиниката и болницата няма удобни подстъпи за колички, неадаптиран към нуждите транспорт, малкото бройки за лични асистенти. Съюзът на инвалидите в България се стреми да запълват необхванатите от държавата социални ниши, а местната организация “Зорница” вече повече от 15 години работи всекиденвно и целодневно, предлага на своите членове различни форми на социално включване и изява и е неизменно на първо място в областта.
Г-жа Славова обобщи и трите най-спешни за решаване проблема на хората с увреждания в община Велинград: 1. Удобен специализиран транспорт; 2. Работещо звено “Помощ в дома” с медицинско лице и санитари; 3. Общината да финансира дейността на организациите на инвалидите и техните клубове. “Няма нужда да ни хвалят колко е силен духът ни и да се възхищават на волята ни и борбата ни за живот. Нека обществото просто да ни претопи в себе си - да бъдем едни от всички и по начин на живот, и по възможности. Това значи равнопоставеност!”, подчерта Катя Славова и пожела здраве, обич и повече добротворство през 2016 година.
Празникът продължи с изпълненията на групата “Приятели на песента”, която преди броени дни завоюва поредното си отличие на фестивал в Пазарджик. Подготвена бе викторина с въпроси за историята на “Зорница” и с много награди, а накрая всеки можеше да се изяви в “Микрофонът е ваш”.
3 декември отбелязаха и в Дневния център за възрастни хора с увреждания. Празнично настроение с песен създадоха Ани Ушева и Криси Попова от вокална група “Караоке”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай