Велинград - online - Започва дарителска кампания за събиране на 100 000 лева за кръста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва дарителска кампания за събиране на 100 000 лева за кръста
Публикувано 2015-12-08 10:52:53 от Темпо

Пламен Ангелов е председател на Сдружението за развитие Западни Родопи - Велинград, което от месеци работи за издигането на голям възпоменателен християнски кръст в нашия град. През 1999 г. се роди идеята такъв кръст да бъде направен на връх Острец, положени бяха много усилия, проведе се дарителска кампания, но така и не се стигна до успешен финал. От началото на 2015 г. Сдружение за развитие Западни Родопи - Велинград възроди идеята, но по нов начин. С г-н Ангелов разговаряме какви стъпки са направени до момента, как ще продължи работата и по какви начини ще се събират дарения:


- Г-н Ангелов, на какъв етап е в момента работата по изграждането на християнски кръст във Велинград?
- През февруари 2015 г. представители на нашето сдружение се срещнахме с тогавашния кмет на общината Иван Лебанов и поставихме въпроса да се избере място за поставянето на кръста. През 1999 г. имаше идея кръстът да бъде издигнат на връх Острец, но по чисто технически причини тя отпадна. Получихме съдействие от общината и след известно мъдруване Общинска администрация, Общинският съвет и сдружението се спряхме на ново място за поставяне на кръста - на завоя вляво от хотел “Бор”, срещу гроба на Вела Пеева. Със съдействието на главния архитект на общината Тодор Енев предишният Общински съвет отреди мястото, а след като извършихме и всичко друго по каналния ред, общината даде и разрешение за строеж.
Следващата ни стъпка бе да намерим специалист, който да изготви проект. За много кратък период инж. Благой Грънчаров, който е родом от Велинград, направи и дари конструктивен архитектурен проект с всички допълнителни изисквания към него.
След проучвания избрахме фирмата, която да направи металната конструкция на кръста - “КЗУ- Септември”. Направени са изчисленията по проекта и е дадена оферта. Кръстът ще се направи на части и те ще го доставят във Велинград, където ще го монтира друга фирма.
Осветлението на кръста ще бъде светлодиодно (както на кръста над Ветрен дол), но с бяла светлина. Имаме вече уговорка и оферта от софийска фирма.
Последен, но не по важност, е техническият изпълнител - велинградската фирма “Трансметал” с управител Владо Иванов. Тя ще отлее основите и постамента със сложна арматура, който тежи около 4 тона и 600 килограма и ще монтират четирите части на кръста.
- Как ще изглежда и какви са техническите параметри на кръста според проекта?
- Основата ще е с размери 7 х 8 х 3 метра и в нея ще бъдат излети над 170 кубика бетон, а арматурата е 4600 килограма. По височина ще има 4-метрова бетонна пирамида във формата на конус, облицована с мрамор, и 17.5 метра метален кръст. Общата височина е 21.5 метра.
Металната част ще бъде от 2 тръби с диаметър 50 см и дебелина на стената 1 см, разположени на разстояние 75 см една от друга. Така общата ширина става 1.75 метра, като между тръбите има декоративна част с по-малки тръби, която е и укрепителна. Здрава конструкция с общо тегло 11 тона и 200 килограма, която е изчислена така, че при земетресение от 9-та степен по скалата на Рихтер кръстът да не мръдне.
- Каква е нужната сума и по какъв начин ще се набират средства и дарения?
- Като теглихме чертата, общата сума е 97 000 лева, но без да са включени никакви допълнителни разходи, каквито ще възникнат неизбежно. Платени са геоложкото проучване и известно количество рекламни материали.
Сдружението разполага в банкова сметка с 6300 лева - дарения, събрани през 1999 - 2000 г. Направили сме плакати с банковата сметка, по която се събират дарения. Проведохме разговори със свещениците и през настоящата седмица ще поставим кутии за дарения в трите църкви във Велинград. Напечатили сме картички с място, на което може да се напише името на всеки дарител. Такива картички ще има и в църквите, така че който дарява, може да получи такава. За големите дарители с над 100 лева сме приготвили грамоти. Ще търсим връзка с всички собственици на големи хотели в града, както и със Сдружението на хотелиерите и рестораньорите. Сроковете за изграждането на кръста са “вързани” със скоростта на събиране на средствата. За да започне изработката рябва да съберем поне половината - 50 000 лева, за да се надяваме, че ще го направим.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай