Велинград - online - С теснолинейката идват животът, бизнесът и забавленията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С теснолинейката идват животът, бизнесът и забавленията
Публикувано 2015-12-08 11:01:05 от Темпо

През 1965 г. велинградчани се събират на жп-гарата, за да посрещнат първия дизелов локомотив с марка “Хеншел” по линията Септември - Добринище. Интересът към червения локомотив е жив и днес, 50 години по-късно: на 5 декември 2015 г. на жп-гарата дойдоха много хора, за да видят машината, изцяло обновена в Локомотивното депо в Септември.

Влаковата композиция пристигна на гарата с 10-минутно закъснение и с два локомотива: единият продължи по маршрута, а другият с надпис “Юбилеен” остана във Велинград за едночасови демонстрации. Присъстващите направиха стотици снимки, а мнозина се качиха на локомотива за кратко пътуване по релсите - сред тях бяха кметът Костадин Коев и председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, а най-вълнуващо бе събитието за децата.
Юбилейният локомотив “Хеншел” бе посрещнат с музика и танци, изпълнени от Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев”. Иван Гергев припомни най-важните факти от историята на “нашата теснолинейка”. Кметът К. Коев подчерта големия принос на железницата като транспорт, на който много хора разчитат целогодишно и като фактор за развитието на туризма в целия регион. Той каза, че познавайки немската акуратност и точност, е сигурен, че нашите наследници ще честват и 100 години на немските локомотиви.
Сред официалните гости на събитието беше инж. Веселин Василев, директор на Железопътната агенция към Министерството на транспорта. “С железницата идват животът, бизнесът, забавленията”, каза той и изрази приятна изненада от тържеството, което показва, че Велинград цени това, което има. Перфектно организирано тържество бе и оценката на инж. Христо Нанков, директор Подвижни състави на “БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. Инж. Бисер Минчев, главен ревизор и заместник-генерален директор на “Железопътна инфраструктура”, изтъкна уникалността на нашата линия № 16 - уникална теснопътна жп линия с междурелсие 760 мм, която е единствената действаща в България и минава през уникален маршрут. Теснолинейката е една от най-атрактивните в Европа, сравнима с подобни в Австрия и Швейцария. Тя е и поминък, който е създал много работни места, а днешният юбилей е събрал заедно ветерани и настоящи железничари.
Водосвет отслужи отец Антон, а празникът продължи с изпълнения на мъжката фолклорна група “Чепино”, за да завърши с хоро на гаровия перон. Празниците на теснолинейката обаче ще продължат и през цялата 2016 г. А след броени дни - на 9 декември 2015 г. в 9.15 часа на гара Септември ще бъде отбелязана 70-годишнината на линията Септември - Добринище по инициатива на студента Кристиян Ваклинов, който от години работи за спасяване на теснолинейката. Във вагоните на влаковата композиция ще бъде подредена изложба с 20 ценни архивни снимки, които ще можем да видим и във Велинград (влакът пристига тук около 11.15 часа).
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води