Велинград - online - Реституцията на имоти в парковете ще е изпитанието на Бюджет’2016 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Реституцията на имоти в парковете ще е изпитанието на Бюджет’2016
Публикувано 2015-12-08 11:13:57 от Темпо

През 2016 г. Община Велинград планира да провежда последователна политика на строга финансова дисциплина, намаляване на задълженията, повишаване на събираемостта и оптимизиране на разходите. Това бе обявено на общественото обсъждане на бюджета за 2016 г., което се проведе на 30 ноември 2015 г. и бе водено от Калинка Йовчева.

В голямата зала на общината отново броят на общинарите (служители и общински съветници) начело със заместник-кмета Сергей Кичиков и председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев бе по-голям от броя на гражданите. Пред тях главният финансист на общината Филип Ангелов обяви предварителните разчети по рамката на бюджет’2016: общо 18 777 300 лева, от които приходите с държавен характер са 14 846 100 лева, местните приходи - 5 786 200 лева и капиталова програма на стойност 1 041 000 лева.
През 2016 г. ще има промени в сроковете за предоставяне на изравнителната субсидия. Нов момент в програмата за капиталови разходи е, че за първи път държавата не фиксира точна сума за ремонт на общинските пътища и по този начин общините имат право сами да решават колко от субсидията ще заделят. В рамките на бюджета общината ще води социална политика, но с нов акцент - разчитайки на европейски средства от проекти.
На общественото обсъждане бе обявено, че очакваните приходи от местни данъци са почти като през 2015 г., защото за момента не се предвижда тяхното увеличение (2 дни по-късно общината публикува проект за изменение на Наредбата за местни данъци и такси, с който се увеличават налозите за недвижими имоти и МПС).
В бюджетната рамка за догодина са заложени 640 284 лева за погасяване на безлихвен кредит от ПУДООС. По отношение на разходната част Филип Ангелов акцентира, че практиката показва, че не е добър вариант да се залагат големи приходи от продажби и така да се създават неизпълними очаквания.
Програмата за капиталови разходи бе представена от инж. Петър Кондев, който подчерта, че тя все още е в работен вариант и до края на 2015 г. се приемат предложения. През 2016 г. държавната субсидия е 728 600 лева, а основното внимание трябва да падне върху изготвянето на технически и работни проекти, с които общината да кандидатства по европейски програми. Друга част от парите ще отиде за подобряване на инфраструктурата.
Първото изказване по бюджетната рамка за догодина бе на главния архитект Тодор Енев, който за пореден път алармира: “През 2016 г. приключва 15-годишният период за отчуждаване на частни имоти в парковете и трябва да се отдели перо в бюджета за процедурите по отчуждаване. Реституцията нанесе тежки поражения на всички паркове във Велинград. Ако не бъдат заложени средства, на 31 март 2016 г. всички граждани, които имат имоти в паркове, само с една молба ще могат да си ги отцепят. В парковете, които са гордостта на нашия град, ще може да се строи или да се отглеждат животни. Добрата новина е, че плановете на Велинград гарантират публичното отреждане. Важно е в бюджета да се заложат средства за откупуване на реституираните имоти на спреведлива пазарна цена, която ще бъде определена от Общинския съвет. В противен случай, при липсата на перо за отчуждаване, адвокатите на реститутите ще спечелят делата в съда”. По темата Петър Кондев каза, че в капиталовата програма има перо за закупуване на земя и е нужно да се конкретизира квадратурата на реституираните имоти в паркове и тя да бъде заложена, но: “Ще трябват доста средства, не знам докъде ще стигнат”.
Дияна Кехайова, общински съветник от “Бъдеще за Община Велинград”, обърна внимание на факта, че на сайта на общината разходната част на бюджета е заложена в “семпъл вид” и поиска да бъдат огласени по-разширени данни, за да могат хората да се запознаят с тях. Тя предложи в инвестиционната програма да бъдат заложени пари за асфалтиране на улиците в Каменица и Чепино, които в момента заради ремонта на булевард “Съединение” се ползват като обходни маршрути и са в окаяно състояние. Друго предложение бе да се въведе добрата практика подобни обсъждания на бюджета да се правят и в по-големите села на територията на общината.
София Ключкова поиска в бюджета за 2016 г. да бъде определена формула за издръжка на едно дете в детска градина и обърна внимание върху спешната нужда от ремонти в много от детските градини. По отношение на парите за пътната инфраструктура тя поиска на сайта на общината да има информация за всяка улица и та да бъде в достъпен и разбираем за хората вид. Три години таксиметровите шофьори дават предложения кои улици да се асфалтират, но никой не ги чува, каза С. Ключкова и призова за повече гласност за всичко, което се прави в общината.
Председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев попита дали до края на 2015 г. ще се усвоят средствата по капиталовата програма и получи отговор от П. Кондев, че общината няма практика да връща целеви средства. Ще има размествания по отделните пера, които ще се гласуват от Общинския съвет и средствата ще бъдат усвоени.
Съветникът Никола Делиев, който е и председател на НЧ “Васил левски-1904”, обърна внимание, че субсидията за читалищата за 2016 г. се увеличава само с 2.5%, а това не покрива дори ръста на минималната работна заплата с 10%.
На финала Калинка Йовчева напомни, че както е записано в поканата за общественото обсъждане, пълните данни по бюджета са на разположение на всеки гражданин в стая 35 на ОА. В срок до 30 декември ще бъдат представени отчетите на бюджета и капиталовата програма за настоящата година.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води