Велинград - online - Пътуваща изложба за 70-годишнината на теснолинейката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пътуваща изложба за 70-годишнината на теснолинейката
Публикувано 2015-12-16 09:42:12 от Темпо

Единствената в България действаща теснопътна жп-линия Септември - Добринище навърши 70 години. На 9 декември в 11.25 часа на жп-гарата във Велинград теснолинейката пристигна празнично украсена и бе посрещната от чакащите пътници с аплодисменти. По-рано в Септември се състоя тържество по случай юбилея, организирано от студента Кристиян Ваклинов, известен с многобройните си акции за спасяване и популяризиране на влакчето. По пътя от гара Лъджене до гара Чепино велинградчани също се радваха и поздравяваха влака, украсен с венец и знамена.

Юбилейната влакова композиция бе интересна с включването на новоремонтиран вагон в бяло и червено, който предложи по-луксозно пътуване на седалки, облечени с червен плюш. Прозорците на този вагон са отваряеми и позволяват на пътниците да правят снимки по време на пътуването по изключително живописния маршрут.
Много интересна е и изложбата, подредена във влака. Уникални архивни снимки показват етапите от строителството на железопътната линия с междурелсие 760 мм. Запазени са кадри от построяването на жп-надлеза на входа на дефилето на река Чепинска, от пробиването на тунелите, от първите влакове и гари. Снимките проследяват историята на железопътната линия, която е част от историята на селищата по нейното протежение и от личните истории на голям брой служители на БДЖ.
През януари 2016 г. влакчето ще бъде домакин на още едно хубаво събитие. Кристиян Ваклинов е написал книга за историята на теснолинейката, която започва точно преди един век - идеята се ражда през 1916 г. И тъй като няма по-подходящо място за премиерата на тази книга, тя ще бъде представена във влака Септември - Добринище.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води