Велинград - online - До Коледа Велинград ще е чист, светъл и украсен 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

До Коледа Велинград ще е чист, светъл и украсен
Публикувано 2015-12-16 09:58:35 от Темпо

Разговаряме с кмета Костадин Коев по горещите теми, които бележат финала на 2015 г. за Велинград - бездомните кучета, чистотата, ремонта на булеварда:
- Г-н Коев, заехте се с решаване на един от наболелите проблеми на Велинград - огромния брой бездомни кучета. Тъй като до момента многократно е казвано, че общината няма подходящ парцел и средства за изграждане на приют за бездомните кучета, уточнете къде ще бъде приютът и с какви пари ще се прави?

- Това, което е казвано до момента, е оправдание за неглижиране на проблема. За нас проблемът е сериозен, има пострадали граждани и затова е част от програмата ни за управление. Като ветеринарен лекар и специалист за мен това е и един от личните ми приоритети. Не е нормално бездомните кучета да са част от интериора на град, който има претенцията да е СПА столица. Затова решаваме проблема с публично-частно партньорство. Парцелът е частен, около 350 кв.м. извън града. Теренът бе огледан и одобрен от организацията “Четири лапи”, чийто представители бяха във Велинград. Ще се направят клетки, в които ще има по 8-10 кучета. Ще сключим граждански договор с ветеринарен лекар, а от “Четири лапи” ще отговарят за кастрирането на кучетата. За да не продължаваме само да чакаме, ще се опитаме на първо време да направим приют за 80-100 бездомни кучета и то с минимум средства. Не го правим по проект или по програма, а чрез публично-частно партньорство.
- На какъв етап е решаването на другите два проблема, които сте поставили за решаване до Коледа - осветлението и почистването?
- Решихме проблема с осветлението от входа на Велинград до жп-гарата и кръстовището на светофарите на ул. “Ал. Стамболийски”. Работи се по уличното осветление от площад “Македония” до парк Клептуза и до последна спирка в кв. Чепино. Амбицията е да осветим не само входа, затова сме направили график и вече има осветление и по част от малките улици, които досега бяха тъмни. С 2500 лева ще се закупят осветителни тела за селата Боровиново, Рохлево и Горно Дъбево. През следващия бюджет ще реализираме и онази част от програмата, която предвижда изграждането на зони с видеонаблюдение в паркове, гробищния парк и някои кръстовища за повече сигурност както на велинградчани, така и на гостите на града. Това ще помогне и за опазването на парковете, където често виждаме счупени пейки, огради, кошчета и т.н.
По отношение на чистотата във Велинград проблемът е сериозен: лош договор, неплатени сметки, лошо качество на услугата. Една от първите ми задачи като кмет бе почистването на улица “Никола Вапзцаров”. В момента има изключително засилен контрол от страна на общината върху сметопочистващата фирма “Еко Титан” и до Коледа Велинград ще бъде изчистен. За да има пълна прозрачност по въпроса за сметопочистването, бе сформирана комисия с представители на всички политически сили в Общинския съвет и на Общинска администрация. Това е един от най-големите проблеми на лошото наследство от предишното управление. Тепърва ще виждаме щетите в тази посока. Като добавим и сметището, която е трябвало да бъде закрито през 2012 г., нещата придобиват трагични измерения. С конкретната задача ще се правим: Велинград да е светъл, чист, добре украсен и гражданите и гостите да усетят магията на идващите празници.
- Вижда се краят на 2015 година, но вижда ли се краят на ремонта на булевард “Съединение”?
- Поредното лошо наследство! Искам да информирам вашите читатели, че в рамките на една седмица сме принудили фирмите изпълнители да наваксват закъснението от два месеца, допуснато поради лошата организация от страна на общината и никакъв контрол върху тяхната дейност. Но въпреки това има реална опасност да не успеем да се вместим в сроковете. Това, което зависи от нас като община, вече сме го свършили. Успяхме да създадем синхрон между фирмите. Имаме уверението на фирмата изпълнител “ИСА 2000”, че на 15 декември 2015 г. започва асфалтирането в Каменица. Още един екип ще асфалтира в Чепино, но по-късно.
- Как ще растат местните данъци и такси през 2016 година?
- Внесли сме проект за решение, който ще бъде гласуван от Общинския съвет. Увеличението, което предлагаме за данъците за жилищните имоти и МПС, е минимално. При сградите годишното оскъпяване е с около 3 лева. При автомобилите от най-масовия клас увеличението е от 2 до 6 лева. При така предложеното увеличение приходите на общината от данъка върху МПС ще се вдигнат общо с около 66 000 лева за годината.
- Каква е личната Ви равносметка за отминаващата 2015 година?
- Според някои хора най-вероятно съм щастлив от това, че съм станал кмет. Това не е била детската ми мечта. Кандидатирах се за кмет, защото всичко, което се случваше в моя град, не ми харесваше и имаше нужда от промяна. Гражданите на общината приеха промяната, която аз и моят екип носим. Огромното ни предимство е, че имаме програма и хората избраха нас като носители и изпълнители на тази програма. Искам да ги уверя, че това, за което са гласували, ще бъде изпълнено в рамките на този мандат, като ще заложим на диалог с гражданите, бизнеса и Общинския съвет плюс пълна прозрачност и строг финансов контрол. В момента е трудно, имаме лошо наследство, милиони задължения и безстопанствено отношение дори и за най-дребните неща. Трудна година. Но 2015 приключва, предизвикателството е 2016, защото очакванията на хората, които подкрепиха промяната, са големи. С магическа пръчка нещата няма да се оправят, но с работа и старание добрият екип, който сформирахме, имаме шанса да върнем славата на Велинград. И най-важното: като начало да върнем доверието на хората в общината като работеща институция.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай