Велинград - online - По-високи местни данъци през 2016 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

По-високи местни данъци през 2016 г.
Публикувано 2015-12-22 18:26:22 от Темпо

На последното за 2015 г. съветниците гласуваха нов, по-висок размер на местните данъци и такси за 2016 г.
Приета бе план-сметка за дейностите по чистота в размер на 2 172 338 лева, като 1 783 326 лева са за Велинград, а останалите за малките населени места. За обезпечаването на тези разходи Общинска администрация предложи повишение на промилите, които заплащат жителите на общината.
За Велинград и Юндола повишението е миинмално - от досегашните 1.47 промила върху данъчната оценка на имота на 1.50 промила. За Драгиново бе предложено покачване от 2.27 на 5 промила, а за останалите села промилите да се вдигнат от сегашните средно 2.75 на 8 промила. Според предложението фирмите ще плащат за нежилищни имоти 8 вместо досегашните 8.5 промила.
При дебатите Рахим Ендяк от “Бъдеще за община Велинград” се обяви против повишението, защото 98% от хората по селата са безработни и на изборите никой не е обещавал да вдига данъците. Александър Даскалов подчерта, че парите за сметосъбиране не стигат и при това положение трябва да се търси решение - например да се чисти само в рамките на действително събраната сума или кметовете по места да създадат организация. Жеко Чешмеджиев призова да се прояви солидарност и Велинград да продължи да дотира почистването на селата.
Кметът Костадин Коев заяви, че очаква доклада на експертната комисия, която бе избрана да провери договора с “Еко Титан” (според решението докладът трябваше да бъде разгледан на декемврийската сесия, но изобщо не влезе в дневния ред). Сега план-сметката се приема на хартия и на първо четене, но ще се стъпи на здрава основа едва когато бъде направен точен анализ, защото в момента не се знае точно колко пари са нужни за сметосъбирането. Георги Янчев опонира, че щом бъде приета, план-сметката за 2016 г. не може да бъде коригирана. Директорът на “Местни данъци и такси” Спас Шулев разясни, че целта е да се достигне размера на необходимите разходи, което дори при 8 промила в малките населени места не може да стане. Досега общината никога не е стигала този разход, а по думите на кмета К. Коев в момента реално не достигат около 700 000 лева.
Последвалото гласуване обаче отхвърли предложението на ОА. Любомир Перчинков от ГЕРБ предложи промилите за селата да бъдат намалени от 8 на 5. Предложението, което на практика бламира предложеното от кмета К. Коев проекто-решение, бе подкрепено с 16 гласа от ГЕРБ, ДПС и СДП. Никола Делиев от БСП коментира като изненада, че ГЕРБ е дясна партия, но е за намаляване на данъците, а лявата БСП подкрепя искането на ОА за по-висок налог.
Без дебати бяха приети предложенията за нов размер на данъците за недвижими имоти и МПС. Те също плавно се увеличават през 2016 г., като за имотите ръстът е от 1.2 на 1.3 промила, а за автомобилите в зависимост от вида им е между 3 и 23 лева годишно. Според Дияна Kехайова общината трябва по друг начин да повиши събираемостта на приходите си и да прецезира разходите си, вместо да увеличава данъците. Спас Шулев не се съгласи, изтъквайки, че увеличението е минимално, а за събираемостта са предприети всички законови мерки.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води