Велинград - online - Новият Общински съвет приключи 2015 г. с разделяне и отлагане 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новият Общински съвет приключи 2015 г. с разделяне и отлагане
Публикувано 2015-12-22 18:29:41 от Темпо

Малко повече от месец след тържествената клетва и взаимните обещания за диалог Общински съвет - Велинград се раздели на мнозинство и малцинство. Разделителната линия бе прокарана на сесията на 17 декември 2015 г. с приемането на Правилник за дейността на Общинския съвет, който в голяма степен повтаря досегашния.

ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ ОСТАНА САМО ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ
Първото ново предложение, което раздели съветниците, дойде от групата “Бъдеще за община Велинград”. Дияна Кехайова предложи по въпроси от обществен интерес и гражданите да могат да правят предложения за включване на точки в дневния ред. Тя напомни на колегите си, че в предизборната кампания всички са обещавали да бъде чут гласа на хората. Идеята бе атакувана от Жеко Чешмеджиев от ГЕРБ, Александър Гагов от “Патриоти”, Бельо Мандраджиев от ДПС и Екатерина Каферинова от НС с основен аргумент, че Общинският съвет и сега разглежда точки по молби на граждани, а новото предложение би довело до хаос. София Ключкова нарече тези аргументи изключително неуважение към гражданите, но идеята за повече техни права бе подкрепена само от БСП и “Бъдеще за община Велинград” и не бе приета.
МАЛКИТЕ ПАРТИИ ОСТАНАХА БЕЗ ГРУПИ
Много повече страст и време вложиха съветниците при обсъждането на минималния брой членове за образуване на представителна политическа група. Ек. Каферинова заяви, че е ясно, че мнозинството на ГЕРБ, ДПС и СДП е решило минимумът за група да бъде 4 съветници с мотив Оперативното бюро да не става от 20 души. Така групи ще могат да сформират само 3 от 8-те партии и коалиции - ГЕРБ, ДПС и “Бъдеще за община Велинград”. За останалите 5 партии и коалиции обаче също са гласували много хора и те остават без политическо представителство. “Променете стила на работа, канете и други да участват в процеса на вземане на решения”, призова г-жа Каферинова. Ал. Гагов бе по-директен: “Още като се строеше мнозинството, имаше подмятания, че останалите съветници може да не идваме на сесия! Не се ли притеснявате, че народът е океан, а вие сте на малко островче-оазис и този океан може да ви залее?” Дияна Кехайова обяви, че въпреки че има 4 съветници, групата “Бъдеще за община Велинград” няма да подкрепи такъв минимум, защото по този начин след правата на гражданите се орязват и права на съветниците. Георги Янчев от БСП предложи минималният брой съветници за съставяне на група да бъде двама, защото всички са избрани от името на партии и не трябва да губят своя облик.
Със своите 16 гласа ГЕРБ, ДПС и СДП приеха минимум от 4 съветници. В знак на протест съветниците от малцинството заявиха, че няма да излъчат свои членове в новоизбраните комисии към Общинския съвет. Те си направиха отвод и като представители на общината в търговски дружества с общинско участие, както и от комисиите за провеждане на търгове и конкурси.
БОЛНИЦАТА И МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ - ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ СЕ ОТЛАГАТ
Обсъждането на внесеното от д-р Чавдар Калъчев предложение за освобождаване на досегашния врид управител на общинската болница д-р Атанас Ташев и избор на нов врид управител до провеждане на конкурс стигна до задънена улица. Стигна се до ситуации, като Ал. Гагов определи като достойни за “Господари на ефира”, а присъстващи на сесията граждани коментираха, че този път съветниците наистина можеха да късат билетчета като на представление.
Спорът тръгна с припомняне от Ал. Гагов, че предишният Общински съвет е провел конкурс за управител, спечелен от д-р Жеко Чешмеджиев и затова няма защо да се избира врид управител. Тодор Ушев от СДП припомни друг факт - с решение на предишния Общински съвет д-р Чешмеджиев не бе избран на поста и в момента тече дело в съда. Г. Янчев попита защо щом ще има нов конкурс, трябва да сменят един врид управител с друг.
Д-р Калъчев обоснова предложението за смяна с това, че болницата е пред фалит, има опасност да не сключи договор с РЗОК за пълен обем дейности, а персоналът да не си получи заплатите. Той изтъкна, че д-р Ташев не може да сключи договори с контрагентите, на които болницата дължи големи суми, което бе подкрепено и от Сашка Целева.
Голямата изненада обаче дойде с предложението на д-р Калъчев “за по-добра прозрачност” да бъдат избрани не един, а двама врид съуправители на болницата. За съуправител бе предложен д-р Заприн Пепелов. Той се представи като съосновател на медицински център в Пловдив, който е напуснал по лични причини, а наскоро му било направено предложение да помогне за здравеопазването във Велинград. Отговор на настоятелния въпрос на Ал. Даскалов от кого е направено това предложение не бе даден.
“Не е тайна за обществото, че има опити частната болница “Здраве” да се внедри в общинската “МБАЛ-Велинград и да стане сливане. Не съм против сливането, но не по този начин”, заяви Ек. Каферинова. Ал. Даскалов призова за здравето на хората да се гласува по съвест, а не корпоративно. В тази “маневра” той видя опит да се сложи надзор над д-р Чешмеджиев като управител “все едно е толкова корумпиран”. Георги Янчев също попита д-р Чешмеджиев защо е решил, че ще бъде обвинен в непрозрачност и защо е нужно общинската болница да има двама съуправители и то и двамата лекари. Като завера, в която прозират нечии нездравословни за общинската болница пипала определи ситуацията Ал. Гагов. Той заяви, че в Общинския съвет има “мисионери на този и онзи”, а “велинградска политическа отговорност” не съществува.
Д-р Ванков изрази мнението си като лекар в “МБАЛ-Велинград”: “15 години общинската болница води борба за оцеляване с един човек, който иска да бъде монополист в здравеопазването във Велинград. 250 колеги няма да допуснем да бъдем предадени и продадени, въпреки политическите договорки зад гърба ни. За да има болницата ръководство, трябва един човек на върха на пирамидата и той да носи отговорност - назначете 5 и отговорността ще се размие. Най-важният интерес е съществуването на общинската болница и всеки съветник днес решава иска ли да я има или до 1 година да бъде приватизирана”.
Кметът Костадин Коев направи опит да намали напрежението, изтъквайки, че в следващите 4 години общинската болница не може да бъде продадена. На фона на започналите спорове дали имената на предложените двама съуправители да се гласуват заедно или поотделно от ГЕРБ поискаха почивка. Председателят Б. Мандраджиев не разреши такава до приключване на точката, но съветниците от мнозинството напуснаха зала, което доведе до липса на кворум и в крайна сметка заседанието бе прекратено. След спешните преговори д-р Калъчев като вносител предложи точката да бъде отложена за следващо заседание.
Отложени бяха и 3 решения по друга важна тема - водовземанията на минерална вода от Власа. Исканията бяха от “Био хотел” ЕООД - Пловдив за хотелски комплекс в м. “Вельовица” и отложените от септември на “Агроком-2007” ООД - Велинград за къща за гости на ул. “Даме Груев” и “Джордан-Офелия” ЕООД - Велинград за къща за гости на ул. “Йордан Хаджиев”. Заради разгорещените спорове дали сондаж “Власа” има свободни количества минерална вода Ал. Даскалов предложи да се извърши щателна проверка и ако е нужно, да се изгради нов водопровод, защото по сегашния има много незаконни потребители и водата не стига. Ал. Гагов също бе на мнение, че трябва нов водопровод и то над земята, за да не може да се включват незаконни ползватели. Той подчерта, че общината разпределя минералната вода от “Власа” неправилно и даде пример, че за оранжерии са разрешени 3 л/сек, а за СПА хотелите няма и по 1 л/сек. Според него има реваншизъм и ако си бил в другия отбор на изборите, то за теб няма да има вода, но ако “Био хотел” получи отказ, това значи 100 човека да останат без работа. “Вода на книга има само през лятото, но на практика няма”, каза Ек. Каферинова. Тя подчерта, че трябва да се оставят свободни количества и за обществени нужди като резерв на общината, което предизвика реплика от Ал. Гагов, че е много лесно да се плаща по 0.1 л/сек, а да се взима 1 л/сек. По предложение на Радослав Димов решенията по трите искания от инвеститори бяха отложени.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води