Велинград - online - МИГ ще пише стратегия за новия програмен период 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МИГ ще пише стратегия за новия програмен период
Публикувано 2016-01-05 10:13:55 от Темпо

В новия програмен период до 2020 г. Местната инициативна група (МИГ) “МИГ- Белово-Септември- Велинград“ може да получи европейско финансиране за общо 5 милиона евро. Това стана ясно на информационната среща, която се проведе на 29 декември 2015 г. във Велинград в присъствието на кмета Костадин Коев, зам.-кмета Сергей Кичиков и представители на училища, читалища, местния бизнес, неправителствени сдружения и др.

Председателят на МИГ-а Цветан Котев съобщи, че на 7 декември 2015 г. е подписан договор с Държавен фонд “Земеделие” по подмярка 19.1 “Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 “Водено от общините местно развитие“. Благодарение на този договор нашата МИГ може да разчита на 48 848 лева, за да подготви стратегия за новия програмен период.
Изпълнителният директор на МИГ “Белово-Септември-Велинград” Мария Тодорова направи отчет за свършеното през приключилия програмен период от 2017 до 2013 г. През този период нашата МИГ е най-голямата по територия и население в България и е една от 35-те, които са реализирали своя стратегия за развитие. Пред ДФ “Земеделие” са подадени 81 проекта, 57 от тях са одобрени и 46 са със сключени договори на обща стойност 2 765 917 лева. Изпълнени са 40 от подписаните договори, което се равнява на 88.92%. Наред с проектите за закупуване на земеделска техника, къщи за гости, търговски обекти, информационни центрове, спортни площадки и подпомагане на читалищни състави, сред емблематичните за община Велинград са ремонтът на Радоновата баня в Чепино и археологическите дейности на Острец. Отчете бе, че от общо 2.8 милиона лева община Велинград е получила по проекти 1.3 милиона лева. През новия програмен период община Сърница отпада от територията на МИГ, но въпреки това сме в силна позиция, защото в нашия МИГ са обединени три общини и това дава възможност да се кандидатства за максимума средства от ЕС.
Новият програмен период изисква съставянето на нова стратегия. Г-жа Тодорова призова в нейното изготвяне да се включат заинтересовани страни, за да залегнат ключовите местни цели и потребности. Стратегията ще се прави в следващите 6 месеца, като МИГ ще разчита на участието на общините, неправителствения сектор, всички стопански и нестопански организации и държавни институции.
Много важен нов момент е, че през този програмен период вече има възможност за финансиране не само по Програмата за развитие на селските райони, а за многофондово финансиране и по оперативните програми “Околна среда“, “Иновации и конкурентноспособност“, “Наука и образование за интелигентен растеж“, “Развитие на човешките ресурси”. Нашето голямо предимство е, че приоритет ще са проекти, които засягат 3 общини заедно (в момента в България от общо 66 МИГ има само една от 4 общини и три от 3 общини). Бенефициент вече може да бъде самата МИГ, а добрата новина е, че с проекти ще могат да кандидатстват и читалища, детски градини и училища, които досега нямаха такава възможност. Средствата вече са точно разпределени и МИГ “Белово-Септември-Велинград” може да подава проекти в рамките на общо 5 милиона евро. След изготвянето на стратегията се очаква през август 2016 г. да започне прием на документи за кандидатстване и в началото на 2017 г. одобрените проекти реално да стартират.
Цветан Котев благодари на целия екип на МИГ и подчерта, че в предишния програмен период е имало много добро разбирателство между трите общини. Кметът Костадин Коев изтъкна, че най-важното сега е да бъде разписана точна стратегия, а когато има разбирателство, ще има и резултати.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води