Велинград - online - 2015: урок за граждани 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

2015: урок за граждани
Публикувано 2016-01-05 10:22:12 от Темпо

2015 година вече е история. На прага на новата 2016 светът и България изпратиха старата година с определения “тежка”, “разделна”, “скандална” и с общото тревожно усещане, че преживяхме трудни дни на войни, тероризъм, кризи...

Изминалите 365 дни бяха трудни и за Велинград. Историята ще отбележи, че от 1 януари 2015 г. община Велинград стана по-малка по територия и брой жители, защото официално се раздели с трите населени места на новата община Сърница.
Годината започна под високо напрежение, породено от инвестиционните намерения на “Ресурс 1” АД за отваряне на волфрамова мина край Кръстава. За първи път във Велинград бе създадена Гражданска инициатива с председател Васил Тодев, която се нарече “За запазване на Велинград като екологично чист регион без рудодобив”. Гражданският протест, изразен в мащабна подписка с над 11 000 подписа против рудодобива, даде резултат. През февруари РИОСВ - Пазарджик отложи с 1 година решението, което би дало зелена светлина на изграждането на мината. Още по-важният резултат бе, че едно гражданско сдружение успя да изрази категорична позиция и то при стриктно спазване на тежките законови разпоредби. Започналият урок за граждани продължи през цялата 2015 г.
През февруари стартира още една гражданска инициатива - Сдружение за развитие Западни Родопи - Велинград начело с Пламен Ангелов започна да работи за осъществяване на възникналата преди повече от 10 години идея за издигане на възпоменателен християнски кръст във Велинград. Проектите вече са готови, мястото е избрано в свободното пространство между “Бор” и гроба на Вела Пеева, тече дарителска акция за събиране на нужните 100 000 лева.
Март 2015 г. ще остане в историята с тежкия пролетен сняг, който затрупа Велинград и селата. Точно на 8 март курортът остана без електричество, което се оказа тежък удар за туризма. Във Велинград денонощията без ток бяха 4, в някои от селата много повече. Истинската зимна криза в първия пролетен месец беше сериозно напомняне за силата и законите на природата, които често забравяме.
Април дойде с друга криза, която набираше скорост месеци наред - разкол в Представителния духовия оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”. В годината на 50-ия си юбилей музиканти и мажоретки настояха за оставане на Димитър Лазаров на диригентския пост и с безпрецедентно шествие в навечерието на Великден поискаха оставката на председателя на НЧ “Отец Паисий-1893” Цветан Котев. Гражданството не остана безучастно към съдбата на музикалната визитна картичка на Велинград - роди се “Музикално и танцово общество “Д. Мечев” с председател д-р Ангел Мечев, а през юни половинвековният юбилей бе отбелязан с откриване на паметна плоча на основателя Д. Мечев и внушителен концерт.
През май кметът Иван Лебанов подписа договор с “ИСА 2000” за ремонт на централния булевард “Съединение”. Проектът стана знаков за 2015 г. - и с огромните трудности като проблемите с липсата на вода, забавянето на ремонтните дейности точно през най-активния туристически сезон, но и с постигнатите резултати. В края на годината Велинград има модерен булевард с нов асфалт и осветление, с велоалея и обновени паркове.
Летният юни дойде с новината от съседната община Ракитово, която предложи мини-вариант на дългогодишния проект “Сютка”. В поредица от срещи кметовете на Велинград и Ракитово Иван Лебанов и Любомир Петков представиха новата идея пред различни държавни институции и проектът влезе в областния план за развитие.
Юли даде още едно доказателство за гражданската активност, която набираше сили и самочувствие през цялата 2015 г. Група велинградчани издигнаха 10-метров кръст до параклиса “Свети Илия” на Елин връх. Благодарение на соларните батерии кръстът пръска светлина над цялото Чепинско корито.
Август донесе трагичната вест за младо момче от Света Петка, което загуби живота си в района на Белмекен. Издирването, в което се включиха цялото село и множество спасителни екипи, завърши с откриването на тялото на загиналия студент. Месецът бе юбилеен за още една знакова институция във Велинград - болница “ВИТА” отбеляза 50 години от създаването на известния в цяла България Военен санаториум.
През септември на старт в предизборната кампания се наредиха 6 кандидати за кмет на Община Велинград и 268 кандидати за общински съветници. Изборната битка се разгоря през октомври и приключи с убедителна победа за ГЕРБ: след балотаж с независимия кандидат за трети мандат Иван Лебанов кандидатът на ГЕРБ Костадин Коев спечели кметския пост, а в местния парламент партията вкара рекордните 10 общински съветници.
През ноември започна подреждането на новата местна власт. В новия Общински съвет от 8 политически сили ключовият пост председател зае Бельо Мандраджиев от ДПС и се оформи коалиция от 16 съветници от ГЕРБ, ДПС и СДП. Кметът Костадин Коев назначи трима заместници: Атанас Палигоров и Светла Томова от ГЕРБ и Сергей Кичиков от ДПС. Паралелно с това през ноември участвалата на изборите местна коалиция “Бъдеще за община Велинград” прерасна в гражданско сдружение със същото име и с председател Ангел Манолов.
Декември бе месец за рекапитулация. Новото общинско ръководство обяви, че общината има дългове за повече от 11 милиона лева - факт, който ще рефлектира и през 2016 г. Продължи пренареждането в различни сфери на местната властта, а дали то ще отговори на големите обществени очаквания за положителни промени и просперитет - това също ще видим през новата година.
Дано в новата 2016 не отслабва гражданската енергия, която през 2015 г. показа, че може да бъде силна и да променя живота във Велинград към по-добро. Дано тази енергия да остане чиста от интереси, сметки и домогвания. Само така ще повярваме, че Велинград е всеки от нас. И че от нашите идеи, критичност, позиции и работа зависи 2016 да бъде мирна и успешна и да вървим напред.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-13 18:05:55
Топл. индекс 2.04°C
Отн. влажност 52.10%
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander.
PM 10
25 47
#324925 46
#22135 6
#325121 47
#604517 28
#867120 34

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 67.52 %
PM 2.5 µg/m3 88.98
PM 10 µg/m3 216.69

Тоника - Велинград , производтво на билков чай