Велинград - online - Новата година дойде по обновен булевард 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Новата година дойде по обновен булевард
Публикувано 2016-01-05 10:27:48 от Темпо

На 30 декември 2015 г. официално приключи проектът “Зелена и достъпна градска среда в град Велинград”, който включваше ремонтът на централния булевард “Съединение” и прилежащи улици и паркове. Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) и държавният бюджет финансираха проекта с 5 061 196 лева, а община Велинград осигури 5% от общата сума.

На 28 декември държавната приемателна комисия подписа документите за въвеждане в експлоатация, а на 30 декември общината подаде искане за окончателно плащане по проекта и ще чака проверката от управляващия орган на ОПРР.
На 29 декември се състоя задължителна заключителна пресконференция, в която участваха кметът Костадин Коев, зам.-кметът Светла Томова, ръководителят на проекта Борис Табаков, Илиян Чоков от фирмата-изпълнител “ИСА 2000”. Радка Русева, която отговаря за европроектите в ОА, проследи етапите от изпълнението на този знаков за 2015 г. проект. Договорът между общината и ОПРР беше сключен през май 2013 г. за срок от 24 месеца. Заради забавяне, свързано с обжалване на обществената поръчка, се наложи сключването на 4 анекса за удължаване на срока - последният от 18 декември 2015 г., с който общината получи още 11 дни за финализиране на строително-монажните дейности.
Символичната първа копка бе направена на 4 юни 2015 г. Впоследствие се получи забавяне на дейностите заради задължителното изискване на ОПРР за изграждане на подземната инфраструктура. През август общината осигури нужното финансиране за подмяна на част от водопроводната мрежа по булеварда, но работата де факто започна през септември. Именно това бе основната причина за забавянето, изтъкна Р. Русева. Късното подписване на договора за подмяна на водопровода ни забави, но въпреки това спазихме сроковете, подчерта и представителят на “ИСА 2000”.
Резултатите от проекта вече са факт: ремонтиран булевард от Чепино до Каменица, изградена велоалея от Лъджене до Чепино, изцяло обновени 7 парка, ремонтирани ул. “Братя Маврикови” и Димитър Благоев”, нови водопроводи в районите с най-чести аварии, ново енергоспестяващо осветление. Под земята са вкарани голяма част от надземните до момента кабели, положени са тръбите за бъдещето газоснабдяване на Велинград и за видеонаблюдение в парковете и по булеварда.
На въпрос на “Темпо” дали на мястото на изсечените дървета в началото на кв. Чепино ще бъдат засадени нови кметът К. Коев отговори, че Велинград е зелен град и ще продължи да бъде такъв. Според Б. Табаков трябва да бъдат подбрани видове, които да не пречат на подземните комуникации.
Попитахме и какво ще се случи с паветата, останали след замяната на паважа с асфалт. Зам.-кметът Светла Томова поясни, че паветата са складирани и в общината се събират молби от кметове на населени места, граждани, учебни заведения. Ще бъде сформирана комисия, която да разгледа молбите и да прецени къде да бъдат поставени паветата, като приоритет ще е общественото ползване - за улични настилки и площадки. Кметът К. Коев бе категоричен, че общината няма да продава павета, а ще ги ползва за ремонт на улици във Велинград, Драгиново, Алендарово и други населени места. Съхранени са бордюри и осветителни тела, които ще се ползват по същия начин за обществени нужди.
В последните дни на годината на асфалтирания участък към Каменица бяха изградени 3 легнали полицаи. От “ИСА 2000” уточниха, че по булеварда в посока Чепино ще остане досегашният вариант с монтиране на легнали полицаи само през летния сезон. Направена е и хоризонталната маркировка, включително на велоалеята.
Кметът Костадин Коев съобщи специално за жителите на кв. Каменица, че не е забравил обещанията си и веднага след Нова година (при хубаво време) ще започне изкърпването на участъка от моста на река “Еленка” до центъра на квартала. По-късно ще бъде направено и цялостно асфалтиране, поставяне на нови бордюри и пренареждане на тротоарите. Това не е част от проекта, но е обещано и Каменица ще има асфалт до центъра.
На финала на пресконференцията Костадин Коев благодари на фирмата изпълнител и на всички жители на Велинград за проявеното търпение, защото имаше много трудности и неприятности заради липсата на вода. И гражданите, и хотелиерите проявиха разбиране и сега ни остава да се радваме на хубавия булевард и паркове, каза кметът и пожела само хубави поводи и новини за Велинград и общината през 2016 година.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 13:24:25
Топл. индекс 10.02°C
Отн. влажност 92.60%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#163 114

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.72 %
PM 2.5 µg/m3 80.07
PM 10 µg/m3 160.78

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica