Велинград - online - Нов слънчев часовник по модел на прабългарския 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нов слънчев часовник по модел на прабългарския
Публикувано 2016-01-12 10:14:26 от Темпо

От няколко месеца слънчевият часовник в центъра на Велинград е с нова визия. Първият слънчев часовник в градинката между площад “Н. Гяуров” и комплекс “Централ” бе създаден през 1997 г. Новият е по авторски проект на ландшафтен архитект Невена Фендрина, изпълнен от фирма “Минерали-М”, като помощ за реализацията на идеята е оказала и фирма “ИСА 2000”.

Новият слънчев часовник следва една от най-древните традиции в нашата история - тази на създадените от прабългарите календар и слънчев часовник. Според редица учени календарът е съвършен и е най-големият принос на прабългарите към световната история и култура, а със слънчевия часовник те са успели да сложат юзда на времето.
Календарът е базиран на 12-годишния цикъл от пътя на Юпитер около Слънцето и движенията на съзвездията, които прабългарите оприличавали на животни от бита: сомор - лалугер, мишка; шегор - бик, вол; барс - тигър; дванш - заек; верени - змей, дракон; дилом - змия; теку - кон; теку-читем - овен, козел; маймуна; тох - петел; етх - куче и дохс - прасе.
Точно тази древна космогония виждаме и в новия слънчев часовник във Велинград. Символиката повтаря прабългарската, според която съществуват цва цикъла. Лунният цикъл или лунният кръг следва фазите на Луната, а слънчевият кръг следва цикличността на дните от седмицата. Двата цикъла са обвързани в магически квадрат.
В сегашния си вид слънчевият часовник се нуждае от още довършителни работи. Има идея в зоната на часовника да бъде поставена и табела, която да дава повече информация и да съдържа мисли за времето. Всичко това обаче ще се осъществи, ако бъдат осигурени допълнителни средства.
А ако решите да си сверите часовника по слънчевия механизъм, трябва да знаете няколко основни неща. Първо, че за вярното отчитане на времето тномът (стрелката) сочи Полярната звезда - север. И второ, че заради елиптичната орбита на Земята истинското време по Слънцето не съвпада с усредненото. Разликата обичайно е 14-16 минути, но слънчевият часовник отчита точно време 4 пъти в годината - на датите 15 април, 14 юни, 1 септември и 24 декември.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България