Велинград - online - Горещите теми в дневния ред на 2016 г. за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Горещите теми в дневния ред на 2016 г. за Велинград
Публикувано 2016-01-12 10:59:24 от Темпо

Началото на всяка година е време за планове. Затова маркираме част от важните за Велинград и общината проблеми. През новата година те ще чакат решения и действия както от страна на общинските власти, така и от страна на гражданите:

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ
От 2011 г. Община Велинград получи от МОСВ право на стопанисване за две от находищата с минерална вода - Каменица и Драгиново. За изминалия период от време обаче радостта от факта, че държавата предостави водите на общината, се “удави” в куп проблеми. 2016 г. започва с напрежение по темата изчерпан ли е лимитът на сондаж Власа от находище Каменица. На хартия и по документи отговорът е не, но на практика недостигът на най-топлата минерална вода във Велинград е факт. Точни отговори ще очакваме още в края на януари 2016 г. - това е крайният срок за доклад от избраната от Общинския съвет комисия начело с кмета Костадин Коев, която е натоварена със задачата да провери дебитите, състоянието на общинския водопровод, има ли незаконни ползватели и т.н. Надеждите са общината най-сетне да изработи и да спазва стратегия, с която не само да раздава минералните води “на парче”, а да защити и обществените нужди.
С темата минерални води е свързано и продължаващото вече десетилетия недоволство на велинградчани от вида и състоянието на общинските чешми за минерална вода. Поставените през 2015 г. на всяка чешма информационни табели не решиха проблема, а го направиха още по-очеваден - под шарените лога на европейски и държавтни институции чешмите са си все в същия окаян, неподдържан и грозен вид. Наистина е крайно време СПА столицата да си подреди двора с минералните чешми!
ВОДОПРОВОДИ
Не по-малко са проблемите в сектора водоснабдяване. Водопроводът Водев чарк, който пострада сериозно през пролетта на 2015 г., се нуждае от мащабен ремонт. Предишният управител на “ВКТВ” Борис Голомехов подаде многократни сигнали до общината, че ако този водопровод не бъде ремонтиран, Велинград може да остане без вода. През изминалата година пари не се намериха и действия не бяха предприети - забавяне, което едва ли ще се размине без последиците през 2016 г.
В плановете на новото общинско ръководство е направата на 5000-кубиков водоем за Каменица, който да подобри водоснабдяването на квартала. От спешни мерки се нуждаят и много от страничните улици по протежението на булевард “Съединение”, защото при извършения през 2015 г. ремонт при включването на новия към старите водопроводи се стигна до огромен брой аварии, течове и дупки по уличните настилки.
МИНАТА
В края на февруари 2016 г. изтича срокът, в който концесионерът “Ресурс 1” АД трябва да представи в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пазарджик новия си доклад във връзка с процедурата по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Преди година РИОСВ реши да изиска от “Ресурс 1” нов доклад - за оценка степента на въздействие върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни” и възможно увреждане на местообитания и биокоридори на вида европейски вълк и кафява мечка. В доклада е нужно да бъде разгледано и въздействието на инвестиционното предложение за волфрамова мина от находище Грънчарица край Кръстава върху режима на подземните води и как това би се отразило на видовете и местообитанията.
След представянето на доклада в РИОСВ - Пазарджик темата за вофрамовата мина отново ще влезе в дневния ред на жителите на общината. Очаква се да има ново обществено обсъждане, на което велинградчани ще могат за пореден път да изразят позиции за и против мината.
ПАРКОВЕ
През 2016 г. приключва 15-годишният период за отчуждаване на частни имоти в парковете. В почти всеки парк във Велинград има реституирани имоти. В предходните години обаче общината така и не задели средства за тяхното отчуждаване. Затова при общественото обсъждане на бюджета за 2016 г. главният архитект на общината Тодор Енев за пореден път би тревога: ако и сега не бъдат заложени средства, то след 31 март 2016 г. всички граждани, които имат реституирани имоти в паркове, само с една молба ще могат да си ги отцепят и да строят или да развиват друга стопанска дейност в тях.
На 8 януари общината свика работна среща по темата. Очаква се експертите да конкретизират квадратурата на реституираните площи и в рамките на Програмата за капиталови разходи през 2016 г. да бъдат заделени средства за отчуждаване. Нужната сума ще е голяма, но ако общинските паркове станат изцяло публична общинска собственост, то общината ще може да разчита на сериозно финансиране по европейски програми.
ОКОЛОВРЪСТЕН ПЪТ
През настоящата година ще продължи работата по проекта за нов околовръстен път на Велинград, който да изведе транзитният поток особено от тежкотоварни камиони извън централните улици на курорта. Новото околовръстно шосе ще върви от входа на Велинград по посока Абланица и Цветино и ще се включва на пътя Юндола - Якоруда. Разработва се вариант за третокласен път от републиканска пътна мрежа с широчина на платното 9 метра и с трета лента за изпреварване при изкачване.
Едва ли през 2016 г. можем да се надяваме на нов околовръстен път, защото идеята е все още в работна фаза. Но със сигурност велинградчани не само се надяват, а и са в правото си да изискват от общината реални решения и то още през тазгодишния активен туристически сезон за две важни градски зони - централния площад и Клептуза. В очакване да стартира проекта за нова визия на центъра бе избрана комисия от общински съветници и служители, която ще решава колко и какви места за търговска дейност да има. За Клептуза продължаваме да се питаме ще бъде ли изпълнен проектът, който спечели първо място в обявения от общината конкурс или плановете за символа на Велинград са други. Годината е пред нас - ще видим!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води