Велинград - online - Рекордно ниска раждаемост и висока смъртност през 2015 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Рекордно ниска раждаемост и висока смъртност през 2015
Публикувано 2016-01-12 11:00:33 от Темпо

Отминалата 2015 година записа два “антирекорда” в демографската статистика на община Велинград: най-ниската раждаемост и най-високата смъртност. За съжаление комбинацията от голям брой починали и малък брой новородени през последните няколко години вече се превръща в тенденция за нашата община.

През 365-те дни на изминалата 2015 г. броят на починалите е 433 човека. За сравнение: през 2012 и 2013 г. са починали съответно 361 и 360 души, през 2014 техният брой е нараснал до 392. Никога през последните две десетилетия броят на погребенията в нашата община не е бил толкова голям и не преминавал границата от 400.
В същото време броят на новородените деца в двете болници във Велинград през 2015 г. е 523 (включени са новородени от общините Велинград, Ракитово, Сърница и други населени места). Това число също е тревожно, защото бележи най-ниската раждаемост прз последните години. Съпоставката на данните е красноречива: общият брой бебетата за миналата година е със 109 по-малко от 2012 г. Над 100 деца по-малко означават например 5 паралелки по-малко в първи клас! Новородените през 2015 г. са с 54 по-малко от 2013 и с 36 по-малко в сравнение с 2014 г.
Броят на новородените само за Велинград е 217 - 119 момичета и 98 момчета. На фона на мрачната статистика нека да припомним, че за всички тях в момента общината подготвя честване и подаръци за Бабинден. Записването на желаещите да участват в ритуала е до 20 януари.
Позитивно звучат и данните за броя сключени граждански бракове. През 2015 г. те са 99 и също бележат рекорд, но този път с положителен знак. Тенденцията при сватбите е възходяща: 64 през 2012, 71 през 2013, 80 през 2014 г. Но трябва да се отчита фактът, че в броя на браковете се включват и тези, сключени от наши съграждани в чужбина.
Всички тези цифри трябва да бъдат анализирани с повишено внимание, защото са много ясни знаци за проблемите на Велинград и общината с безработица и липса на икономически перспективи. Заради тях много хора избират да учат и работят на друго място у нас или в чужбина, а тук населението застарява и се раждат все по-малко деца. За да бъдат стопирани и преодолени тези негативни тенденции, Велинград се нуждае от развитие с много бързи темпове и то във всички сфери на икономиката, образованието, здравеопазването, културата, спорта и т.н.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България