Велинград - online - Какво (не) ни казват табелите на минералните чешми? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Какво (не) ни казват табелите на минералните чешми?
Публикувано 2016-01-19 09:51:10 от Темпо

“Здравейте! Изпращам Ви няколко снимки, от които е видно човешкото безхаберие и по-важното е безхаберието на държавни служители - предполагам от Сдружение "МИГ". Снимките са от чешма на ул. “Осми март”. На табелата е изписано "Чешма за общо водоползване на минерална вода". От тази чешма не тече минерална вода и не е текло поне от 20 години. Забележете за каква "красива" чешма става дума. Редно е "МИГ" да инвестира средства за тези чешми за тяхното подобрение и тогава да постави тази табелка, която струва сигурно доста пари. Такива чешми има доста и смятам, че е редно да направите статия по темата.
С уважение: Н. Илинов”


Това писмо на редакционната ни поща не е първият сигнал от велинградчани по повод новите табели, които бяха поставени на чешмите с минерална вода преди няколко месеца. Много дълго време чакахме до минералните чешми отново да има табели с информация за състава и лечебните свойства на водата, но когато това стана, преобладаващото мнение на хората е критично. Явно резултатите от спечеления проект се разминаха с големите обществени очаквания.
За повече яснота по темата нека припомним, че табелите са част от проекта “Подобряване на туристическата инфраструктура и оборудване за атракции на открито”. Той бе спечелен от Община Велинград, която кандидатства за средства пред Местната инициативна група (МИГ) “Белово, Септември, Велинград”. Договорът между общината и МИГ бе подписан на 6 август 2014 г. Финансирането на обща стойност 94 936 лева бе осигурено от Програмата за развитие на селските райони.
Проектът включва няколко основни дейности: оборудване за общинския Туристически информационен център за провеждане на събития на открито и сглобяем представителен щанд, информационни табели и интерактивна карта за качествата и приложението на минералните води във Велинград. Общината обяви обществена поръчка за изработването на 76 информационни табели с размер 50х70 см и на още 6 рекламни “пирамиди” с информация за трите находища с минерална вода Каменица, Лъджене и Чепино, които вече са поставени във Велинград, Драгиново, Варвара (баните) и плажа в Белово. В рамките на проекта е изработено и табло с карта на Велинград и информация за минералните води, което се намира в Туристическия информационен център.
С какво обаче табелите на минералните чешми предизвикват критиката на велинградчани? На първо място с това, че табели са поставени на чешми, от които отдавна не тече минерална вода. Хората, особено живеещите в близост до въпросните чешми, отдавна са недоволни от спирането на водата, което за тях е загуба на нещо, което природата е дарила за общо ползване. Табелата изобщо не може да замени липсващата вода и затова буди по-скоро обида и гняв.
В голяма част от случаите новите шарени табели са поставени до грозни, неподдържани и неугледни чешми, от които тече минерална вода. Изпъстрените с лога на държавни и европейски институции табели са в рязък контраст с мръсните и изпочупени чешми. Затова мнозина си задават с право въпроса дали не трябваше общината първо да вложи средства в ремонт на чешмите и чак след това да бъдат сложени нови табели.
През последните месеци се чуха много мнения и по съдържанието на новите табели. Ясно е, че по проекта има изисквания за поставяне на всички лога на финансиращите институции и това заедно с текстовете за забраните и глобите заема половината от табелите. Въпросът е дали информацията в оставащото място е полезна за хората - както за велинградчани, така и за гостите на курорта, решили да се възползват от лечебните свойства на нашите минерални извори. За съжаление, по-често се чува отговор “не”. Защото вместо от табелата до всяка минерална чешма да научаваме за какви заболявания е полезен точно този извор, на табелите има обща информация за находището - Каменица, Чепино или Лъджене. Тази обща информация обаче не помага на хората да се ориентират коя вода да изберат. Вярно е, че е най-добре да се допитат до лекар, но българската здравна реформа доста затруднява подобна процедура.
Има и друг въпрос, на който е редно да обърнем внимание. На дърво до минералната чешма в парк Вельова баня (от скоро чешмата на този емблематичен за Велинград извор най-после тече!) стои старата табела, избеляла и напукана от времето. Нейният текст гласи, че водата е полезна за стомашно-чревни и бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, гастрит, язва. Новата табела до чешмата обаче сочи друго: водата се прилага при лечение на неврози, хипертонична болест, климактерични смущения и ендокринни заболявания. Да се чуди гостът на СПА столицата на коя табела да вярва?!
И още коментари, този път от медицински лица. Според тях не е коректна информацията в новите табели, че минералните води лекуват хипертония. Подобен текст би могъл да заблуди отделни хора, че ще излекуват високото си кръвно налягане с пиене на минерална вода.
На финала нека да видим и какво означава надписът, че чешмата е за “общо водоползване”. С кметски заповеди от юли 2015 г. е разяснено, че “общо водоползване” позволява наливане на минерална вода в съдове не по-големи от 10 литра, като един посетител не може да налива повече от 20 литра и трябва да съблюдава обществения ред и чистота. В същите заповеди за чешмите в трите квартала на Велинград фигурира и текст, че е забранено ползването на минералните води за питейни нужди заради високото съдържание на флуор и транспорта на водите по дървени азбестоциментови водопроводи. Такава забрана обаче не фигурира на табелите и всички сме свидетели, че доста хора пълнят бутилки и туби с минерална вода, която ползват за пиене.
Какво ни казва и какво не ни казват новите табели, за които се изхарчиха толкова средства? Темата е важна, затова сме готови да публикуваме още мнения.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води