Велинград - online - На Бабинден при жените от клуба в Чепино 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Бабинден при жените от клуба в Чепино
Публикувано 2016-01-26 10:39:44 от Темпо

В понеделник, 18 януари, получих неочаквана покана за гости от Клуба на пенсионера в Чепино. На своята редовна сбирка жените от клуба щяха да отбележат Бабинден. Признавам, че ме обзе любопитство каква програма са подготвили. И така във вторник от 14 часа вече бях в клуба. По масите сред присъстващите се отличаваха облечените в народни носии участнички в тържеството. Някои от тях запасаха на кръста само престилка, но и тя създаваше усещането за традиционния празник.

Програмата започна със слово на председателката, което завърши с римувани стихове, приканвайки жените да се включат във веселието. Последва рецитал от стихове, посветени на бабите. Сформираната група от певици изпя токущо репетирана нова песен, а след нея - друга позната закачлива, посветени все на жената майка и баба. Четирите прабабаби и една баба с бабинчета през тази година бяха поздравени от София Ключкова и Екатерина Каферинова. За всяка от тези баби имаше букет, а от велинградската “Меденка–любимка“ - две кутии със сладки за всички.
Празникът продължи с традиционните елементи на нашия Бабинден. Последователно поляха на всички баби, а те наричаха с познатите ни благослови: “Колкото капки на небето, толкова деца в дома.” Поред подхвърляха с одеало всяка от бабите, а те обещаваха луканки и вино за откуп. За къде Бабинден без хорото на бабите - озвучено с песните на специално поканените музиканти. На него се хванаха всички участници в програмата. Не бе забравена и бабината пита, разчупена над главата за здраве на внуци и правнуци.
Очакванията ми се оправдаха напълно. Пред мен се възпроизведе един празник в традиционните му елементи, макар и представени по своеобразен начин от жените на клуба. Те бяха истинските пазителки на традицията. Това им пожелам да съхранят и за в бъдеще.
Георги Куманов, главен уредник в Исторически музей - Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води